You are here

Καμπανάκι επιδημιολόγων για τριήμερο Κατακλυσμού

19/06/2021 06:30

Ικανοποιημένοι παρουσιάζονται οι επιδημιολόγοι για τη σταθερή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου υποδεικνύοντας ότι το ECDC στη νέα αξιολόγηση του θα πρέπει να κατατάξει την Κύπρο στην πράσινη κατηγορία. Παράλληλα όμως, επισύρουν την προσοχή σε ότι αφορά τις μαζικές συναθροίσεις το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Ταυτόχρονα, στον απόηχο των αγωγών που καταχώρησαν πολίτες που διαφωνούν με τα διατάγματα και τα περιοριστικά μέτρα του υπουργείου Υγείας, οι επιδημιολόγοι παρουσιάζονται διστακτικοί στη συνέχιση των τηλεδιασκέψεων τους, κατά τις οποίες λαμβάνουν αποφάσεις και αποστέλλουν εισηγήσεις προς τον υπουργό Υγείας.

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, δήλωσε στη StockWatch ότι επικρατεί αμηχανία μεταξύ των μελών της επιδημιολογικής ομάδας, μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως η υπόθεση η οποία θα εκδικαστεί την 1η Ιουλίου, παρά το ότι η κυβέρνηση δήλωσε  ότι αναλαμβάνει το κόστος των δικαστικών αγωγών.

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση διότι δεν γίνεται να ποινικοποιείται η επιστημονική άποψη, παρότι η κυβέρνηση ανέλαβε το κόστος των αγωγών», ανέφερε.

Η κ. Κολιού, προειδοποίησε επίσης ότι «η μάσκα δεν έχει καταργηθεί γι’ αυτό οι πολίτες θα πρέπει να την χρησιμοποιούν ειδικά σε κλειστούς χώρους ή χώρους συνωστισμού διότι η ινδική μετάλλαξη καραδοκεί».

Σημείωσε ότι «το τριήμερο του Κατακλυσμού σίγουρα ο κόσμος θα βγει στις  παραλίες όμως θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα αυτοπροστασίας».

Απηύθυνε έκκληση προς τις νεαρότερες ηλικίες  να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις εμβολίου διότι όπως είπε «θα πρέπει να πετύχουμε ένα ψηλό τοίχος εμβολιαστικής κάλυψης καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να μεταφερθεί και στη χώρα μας η ινδική μετάλλαξη, κυρίως με την επιστροφή των φοιτητών, αλλά και των κυπρίων που ζουν στο εξωτερικό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου στη StockWatch ότι τα κυπριακά αεροδρόμια είναι ασφαλή και ότι κανένας δεν εισέρχεται εάν δεν έχει αρνητικό τεστ η κ. Κολιού είπε ότι «σίγουρα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα στα αεροδρόμια και η Κύπρος εφάρμοσε τα πιο ασφαλή πρωτόκολλά, όμως κάποιος ενδέχεται να ξεφύγει ότι και να κάνουμε, 100% σίγουροι δεν μπορεί να είμαστε».

Δεν έχουν λόγο για να μας έχουν στην πορτοκαλί κατηγορία

Πολύ ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στην επόμενη αξιολόγηση της λίστας θα πρέπει να κατατάξει την Κύπρο στην πράσινη κατηγορία.

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι σταθερή τα κρούσματα διψήφια άρα δεν έχουν καμία δικαιολογία για να μην μας πρασινίσουν», είπε.

Συνέστησε ωστόσο προσοχή το τριήμερο του Κατακλυσμού στις συναθροίσεις ατόμων άγνωστων μεταξύ τους.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, τις αποστάσεις και τη μάσκα ειδικά στους εσωτερικούς χώρους ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες εξάρσεις του ιού», τόνισε και υπενθύμισε ότι το ινδικό στέλεχος μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα».

Σχολιάζοντας τις εργασίες της επιδημιολογικής ομάδας είπε ότι «δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των μελών της ομάδας την ερχόμενη Τρίτη όπως είναι καθορισμένο το πρόγραμμα», σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να τους επηρεάσει μια πράξη από μια ομάδα διαφωνούντων.

Σχετικά με τις αγωγές εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδεχομένως να αποσυρθούν από το δικαστήριο, όπως έγινε και με την απόσυρση της αίτησης απαγόρευσης έκδοσης προσωρινών διαταγμάτων.

Της Ηρως Ευθυμίου