You are here

Καμπανάκι για ταυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και ΓεΣΥ

30/04/2018 14:55

Καμπανάκι στην Κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Υγείας κτυπά το ΑΚΕΛ ώστε να «συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους έναντι του λαού», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε σχέση με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ο κ. Κυπριανού, επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας, επισκέφθηκε σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.  
 
Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του ξεκίνησε ένα κύκλο επισκέψεων σε όλα τα νοσοκομεία για να δουν ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση ενόψει και της αυτονόμησης και της εφαρμογής του ΓεΣΥ.
 
Όπως ανέφερε, η κατάσταση που συναντούν είναι πολύ ανησυχητική υπό την έννοια ότι υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων κλινικών κάτι που θα δημιουργήσει επιπρόσθετες ανάγκες σε υποδομές, εξοπλισμού, προσωπικό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι δεν δίδεται η απαραίτητη σημασία στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων που είναι απαραίτητη για να εφαρμόσουμε ΓεΣΥ.  
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως για να γίνει κατορθωτή η αυτονόμηση και να μπορέσει να ανταγωνιστεί ο δημόσιος τομέας τον ιδιωτικό, χρειάζεται να δαπανηθούν λεφτά και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η Κυβέρνηση και να μεριμνήσει όπως «εκείνες οι εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν αποκοπεί από τον τομέα της υγείας τα τελευταία της υγείας θα πρέπει να επιστρέψουν αν θέλουμε πραγματικά τα νοσοκομεία από την μια να λειτουργήσουν σωστά και ολοκληρωμένα και από την άλλη να στελεχωθούν με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό».
 
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε, ούτε αυτονόμηση θα γίνει, ούτε ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί, και αν αυτό εφαρμοστεί χωρίς να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα θα έχουμε κατάρρευση του δημόσιου τομέα.