You are here

Κίνδυνος ανατροπής της αποκλιμάκωσης των μέτρων

03/03/2021 06:49

Επιστρέφει ο πονοκέφαλος για τις αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού στη Λεμεσό με τους επιδημιολόγους να προειδοποιούν ότι το επόμενο δεκαήμερο θα είναι πολύ κρίσιμο και συστήνουν λίγη υπομονή ακόμη καθώς μέχρι τέλος Απριλίου θα έχει εμβολιαστεί το 45% του πληθυσμού.

Χθες το ποσοστό θετικότητας στη Λεμεσό ανήλθε στο 1,28% ενώ η κόκκινη γραμμή είναι στο 3% ανέφερε στη StockWatch η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Μαρία Κολιού.

Τόνισε ότι «στη Λεμεσό υπάρχει ανυπακοή. Σίγουρα όμως είναι και θέμα των επιχειρήσεων, του ενδοοικογενειακού και εργασιακού χώρου. Υπάρχουν όμως και αυτοί που παρανομούν όπως κάποια μπαράκια τα οποία λειτουργούν παράνομα».

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας τα μέλη της επιτροπής κατέθεσαν τις ανησυχίες τους ενώ τέθηκαν και οι κόκκινες γραμμές οι οποίες, εάν ξεπεραστούν, θα τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα των νέων χαλαρώσεων.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε η κ. Κολιού, θα έχουν νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για επαναξιολόγηση της όλης κατάστασης.

Ανησυχία όμως προκαλούν και τα κρούσματα στα σχολεία ανέφερε η κ. Κουλιού και υπενθύμισε ότι «τα νέα στελέχη του ιού μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα ακόμη και στα μικρά παιδιά».

Αυξητική τάση, ανέφερε η κ. Κολιού, παρατηρείται και στις άλλες πόλεις σημειώνοντας ότι «ήταν αναμενόμενο ότι μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων θα υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων γι’ αυτό θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε εάν θα αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση».

Σύμφωνα επίσης με την κ. Κολιού το μεγαλύτερο μέρος της επιδημιολογικής ομάδας πιστεύει ότι τα rapid test θα πρέπει κατ’ αρχήν να είναι στοχευμένα και κατ’ δεύτερο να συνοδεύονται από πολύ καλή ιχνηλάτιση, δηλαδή να γνωρίζεις τις επαφές των κρουσμάτων ώστε να μπαίνουν σε απομόνωση διαφορετικά δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

Στο μεταξύ η επιδημιολογική ομάδα είχε την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη της χθες το βράδυ στην οποία συζήτησαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Κατέθεσαν τις σκέψεις τους για τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στη Λεμεσό, για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, αξιολόγησαν την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία και κατέθεσαν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, συνέστησε υπομονή μερικές ημέρες ακόμη εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα σταθεροποιηθούν τα κρούσματα.

«Σίγουρα η πρώτη ημέρα των χαλαρώσεων των περιοριστικών μέτρων σημαδεύτηκε από την αύξηση των κρουσμάτων, θα πρέπει όμως να αναμένουμε τις επόμενες 3-4 ημέρες ώστε να δούμε εάν θα αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση».

Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της Λεμεσού συμφώνησε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ούτε στους χώρους εργασίας, ούτε στις συγκεντρώσεις σε διάφορους χώρους, όπως στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Εξέφρασε την ελπίδα πως με την αύξηση των περιπολιών από την αστυνομία, των ελέγχων αλλά και των προστίμων θα συνετιστούν οι πολίτες.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για ένα δυο μήνες ακόμη μέχρι να εμβολιασθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου