You are here

Κλειδώνει η τρίτη δόση χωρίς τον EMA

01/09/2021 06:38

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για άμεση έναρξη της χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου, όπως εισηγούνται οι επιδημιολόγοι και χωρίς να αναμένεται η τελική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Προϋπόθεση, αφού ο ΕΜΑ δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη σύσταση, αποτελεί η θετική γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα ότι δεν προκύπτουν νομικά κωλύματα, ώστε ο υπουργός υγείας να καταθέσει αύριο την πρόταση του ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Ήδη έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση με τη νομική υπηρεσία σχετικά με τη νομιμότητα της απόφασης», δήλωσε στη StockWatch, η λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

Τόνισε ότι «και άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία και Γαλλία θα προχωρήσουν άμεσα στην απόφαση για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, χωρίς να αναμένουν την τελική απόφαση του EMA».

«Επί τούτου», διευκρίνισε η κ. Πανά, ότι «σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των κεντρικών εκπροσώπων των ευρωπαϊκών χωρών για να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη και για το πώς η κάθε χώρα θα προγραμματίσει την έναρξη της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου».

Οι προϋποθέσεις για την τρίτη δόση 

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Υγείας με μέλη της επιστημονικής ομάδας καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, δηλαδή ποιοι θα είναι οι κατ’ αρχήν δικαιούχοι της τρίτης δόσης και η σειρά προτεραιότητας που θα ακολουθηθεί.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, σε πρώτη φάση θα μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, τα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και κάποιες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και μεταμοσχευμένα άτομα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, είναι η πάροδος έξι μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Σε πρώτο στάδιο, αποφασίστηκε επίσης ότι θα χορηγούνται μόνο εμβόλια τεχνολογίας mRNA, δηλαδή αυτά της Pfizer και της Μoderna, ενώ τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της ΑstraΖeneca θα εμβολιαστούν επίσης με τα δύο αυτά σκευάσματα.

Τέλος Σεπτεμβρίου η απόφαση ΕΜΑ

Μιλώντας στη StockWatch, η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, είπε ότι η τελική απόφαση του ΕΜΑ αναμένεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, αν και αρκετά κράτη μέλη πιέζουν για γενική χορήγηση της τρίτης δόσης και όχι μόνο σε ηλικιωμένους.

Σημείωσε ότι «σε χώρες που ήδη προχώρησαν στη χορήγηση της τρίτης δόσης, ανεβάζοντας τον δείκτη αντισωμάτων των πολιτών, ελαττώθηκε η πιθανότητα όχι μόνο να νοσήσει βαριά ένα άτομο, αλλά και την πιθανότητα να νοσήσει γενικά ο πληθυσμός».

Χαμηλός ο δείκτης εμβολιασμού στα παιδιά

Η χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα, δήλωσε στη StockWatch, ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης της χορήγησης της τρίτης δόσης χωρίς τις νέες συστάσεις του ΕΜΑ, τονίζοντας ότι «αυτοί που έχουν λάβει την πρώτη δόση από το Δεκέμβριο και Ιανουάριο θα πρέπει να εμβολιασθούν το συντομότερο δυνατόν, διότι πλησιάζουν οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες που ο κόσμος θα περιοριστεί σε κλειστούς χώρους στους οποίους παρατηρείται έξαρση του ιού».

Έκρουσε επίσης το καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σημειώνοντας ότι ο δείκτης της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών εξακολουθεί να είναι χαμηλός.

«Στην καλύτερη περίπτωση αγγίζει το 25% ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 χρονών και άνω», είπε ο κ. Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι «στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός στα παιδιά, έστω και με την πρώτη δόση».

Ο κ. Καραγιάννης, χαρακτήρισε καλή την επιδημιολογική εικόνα της χώρας υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να συνεχιστούν τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα και τους επόμενους μήνες».

Χθες τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 287 και το ποσοστό θετικότητας στο 0,57%, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων κυμαίνεται στους 138 ασθενείς εκ των οποίων οι 54 σε σοβαρή κατάσταση ή σε μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ).

Της Ηρώς Ευθυμίου