You are here

Κλείνουν τις πρώτες βοήθειες οι γιατροί στις 9 Ιουλίου

26/06/2019 14:30

Σε απεργιακά μέτρα θα προχωρήσει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) στις 9 Ιουλίου 2019 σύμφωνα με τον πρόεδρο της συντεχνίας Σωτήρη Κούμα.

Οι κυβερνητικοί ιατροί που ανήκουν στη ΠΑΣΥΚΙ θα απεργήσουν με αποτέλεσμα τα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών να κλείσουν στις 9 Ιουλίου εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους για πρόσληψη γιατρών που θα στελεχώνουν τα τμήματα πρώτων βοηθειών.

Το δυναμικό αυτό μέτρο αποφασίστηκε μετά από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια και ειδικότερα στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών. Η 24ωρη απεργία των γιατρών στα Τμ. Πρώτων Βοηθειών έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου και όπως είπε ο κ. Κούμας, δίδεται ο εύλογος χρόνος στην εργοδοτική πλευρά να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει την όλη κατάσταση.

Σε δηλώσεις του στην StockWatch ο κ. Κούμας επεσήμανε ότι: «Μετά από τις πολλαπλές εκκλήσεις και παρακλήσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών λόγω του ότι οι ανάγκες δεν καλύπτονται ειδικά τώρα με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και αφού δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία σε όλα τα τμήματα Πρώτων Βοηθειών σε όλες τις πόλεις ως ένδειξη ότι οι γιατροί έχουν πλέον εξουθενωθεί και αυτό έχει επιπτώσεις και στους ασθενείς.»

Ο λειτουργός του οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου σε δηλώσεις του στον Ant1 επί του θέματος διευκρίνισε ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή προσπάθεια για να βρούμε γιατρούς που θα μείνουν σε αυτά τα τμήματα γιατί οι περισσότεροί πηγαίνουν και φεύγουν». «Είμαστε σε προσπάθεια σύναψης συμβολαίων με πέραν των 10 γιατρών», συνέχισε.

Τέλος παρακάλεσε τους γιατρούς να μην προχωρήσουν σε απεργία.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου