You are here

Κλοιός πιέσεων στο Προεδρικό για άρση μέτρων

19/02/2021 06:49

Πολιτικές προεκτάσεις προσλαμβάνουν οι αντιδράσεις των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα καθώς η πίεση που ασκούν ομάδες πολιτών που ζητούν ξεκλείδωμα των μέτρων, βρίσκουν διέξοδο στα κόμματα τα οποία ασκούν τις ανάλογες πιέσεις προς το Προεδρικό. Πονοκέφαλο και διλήμματα προκαλούν και οι πιέσεις από ακτιβιστές, με τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο να καθιστούν τα πράγματα ακόμα πιο πιεστικά.

Ενδεικτικό του όλου σκηνικού όπως άρχισε να διαμορφώνεται, είναι και η χθεσινή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σε μια περίοδο μάλιστα που οι σχέσεις των δύο μερών βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων.

Οι πιέσεις όμως των πολιτών αγγίζουν και το Προεδρικό το οποίο εκτός από τις πιέσεις που δέχεται από πολίτες και κόμματα ζυγίζει και την κατάσταση στα δημοσιονομικά αλλά και την κόπωση των πολιτών, γι’ αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, εντός της επόμενης εβδομάδας θα συγκαλέσει σύσκεψη, στην παρουσία των πολιτικών αρχηγών, του Υπουργού Υγείας και των μελών της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, για συζήτηση όλων των θεμάτων που άπτονται της πανδημίας και την αντιμετώπιση της.

Να μείνει εκτός προεκλογικής η πανδημία

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρο Καραγιάννη, ο αστάθμητος παράγοντας είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη και αν διαδοθούν ευρέως στην κοινότητα θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα.

Ο κ. Καραγιάννης, σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα με τις διαμαρτυρίες των πολιτών, είπε ότι η πανδημία θα πρέπει να παραμείνει έξω από την προεκλογική εκστρατεία.

«Για μένα η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι ακόμη διανύουμε τους χειμερινούς μήνες και εάν αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων διότι θα αρχίσουν οι μαζικές συναθροίσεις.

Αργά και προσεκτικά βήματα αποκλιμάκωσης των μέτρων

Από την 1η Μαρτίου θα μπορούσε να γίνει ακόμη ένα βήμα προς τη χαλάρωση των μέτρων, νοουμένου ότι θα τηρούνται οι περιορισμοί και θα παραμείνουν τα sms δήλωσε στη StockWatch η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού.

«Σε αυτά που θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν είναι οι σχολές χορού, μπαλέτου και ωδεία» είπε, σημειώνοντας ότι «η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων είναι ακόμη στη ζυγαριά και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα αλλά και τη δέσμευση από μέρους τους ότι θα διενεργούνται rapid test είτε έξω από τα γυμναστήρια είτε από τους γυμναζόμενους κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η εισήγηση των επιδημιολόγων παραμένει όπως η εστίαση επαναλειτουργήσει στις 16 Μαρτίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές συναθροίσεις την Καθαρή Δευτέρα και τα καρναβάλια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού ο μεγάλος εχθρός αυτή τη στιγμή είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού γι’ αυτό τα μέτρα στα αεροδρόμια θα πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια για αποφυγή εισαγωγής νέων μεταλλάξεων περάν του βρετανικού ο οποίος ήδη βρίσκεται στην Κύπρο.

«Θα πρέπει να αποτραπεί νέα έξαρση της πανδημίας, δεδομένων και των καιρικών συνθηκών, διότι τα νέα στελέχη εμφανίζονται με την έξαρση των κρουσμάτων. Όσον μειώνονται τα νέα περιστατικά Covid – 19 τόσο καταστέλλονται και οι μεταλλάξεις», επεσήμανε.

Να σημειωθεί ότι από τις 8 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας μέχρι και χθες καταγράφηκαν 1069 νέα κρούσματα ενώ το τελευταίο δεκαήμερο το ποσοστό θετικότητας κυμαίνεται κάτω από το 0,5% ενώ πτωτική πορεία ακολουθεί και ο αριθμός των νοσηλευομένων. 

Της Ηρώς Ευθυμίου