You are here

Κοινή εισήγηση επιδημιολόγων για εμβολιασμό παιδιών

29/07/2021 07:07

Αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα της σημερινής σύσκεψης της επιστημονικής επιδημιολογικής ομάδας θα είναι ο εμβολιασμός στα παιδιά από 12 έως 15 χρόνων.

Θα προηγηθεί συνεδρίαση της Παιδιατρικής Εταιρείας για το ίδιο θέμα, ενώ ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Μιχάλης Αναστασιάδης, θα συμμετέχει και στη σύσκεψη των επιδημιολόγων, για να αναλύσει τη δική τους θέση.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, δήλωσε στη StockWatch, ότι σκοπός της σύσκεψης είναι να ακουστούν όλες οι απόψεις, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια κοινή θέση, την οποία θα θέσει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας αύριο, ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού στη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του ο υπουργός Υγείας τη Δευτέρα, αλλά και στην πρώτη τους συνάντηση με τον Υπουργό, καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των μελών της επιδημιολογικής ομάδας για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 χρονών και άνω, γι’ αυτό παρέμενε σε εκκρεμότητα το όλο ζήτημα.

Ο κ. Χατζηπαντέλας, ζήτησε να έχει μια κοινή θέση από τους επιδημιολόγους μια ημέρα πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κ. Κολιού, εισηγείται όπως εφαρμοσθεί ο εμβολιασμός μόνο στα παιδιά από 15 χρονών, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα χάσουν τη σχολική χρονιά τους, ενώ για παιδιά από 12 μέχρι 14 χρόνων ο εμβολιασμός να ισχύσει μόνο για όσα παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως τα παχύσαρκα παιδιά.

Θετικά τοποθετείται στο ενδεχόμενο έναρξης εμβολιαστικού προγράμματος στα παιδιά από 12 χρονών και άνω ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, όπως δήλωσε στη StockWatch.

Επεσήμανε ότι «θα παρουσιαστούν στοιχεία του ΕΜΑ για τους εμβολιασμούς σε παιδιά, ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η  Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, επίσης μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, δήλωσε στη StockWatch ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια εναρμονισμένη πρόταση την οποία θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τόνισε ότι «προσπαθούμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα για εμβολιασμό των παιδιών από 12 μέχρι 14 χρονών», προσθέτοντας ότι με το ρυθμό που εξελίσσεται η πανδημία, ενδεχομένως να έχει νόημα να εμβολιαστούν τα παιδιά μετά το άνοιγμα των σχολείων, ενώ στην παρούσα φάση θα ήταν πιο χρήσιμο να εμβολιαστούν τα παιδιά 16 ετών και άνω».

Επανέλαβε ότι το κλειδί για αναχαίτιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου