You are here

Κόντρα Παμπορίδη με τους γιατρούς

10/01/2018 14:03

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού υγείας Γιώργου Παμπορίδη και των κυβερνητικών γιατρών με αφορμή την κατάσταση στα νοσηλευτήρια.

Το υπουργείο υγείας θεωρεί παράλογη την επίθεση που δέχεται ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παμπορίδης, από τους οργανωμένους γιατρούς, διευκρινίζοντας ότι δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από αυτό που εξάγγελλε τα τελευταία δυόμιση χρόνια, δηλαδή την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού στο επίκεντρό του βρίσκεται πάντα ο ασθενής.
 
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τις ευθύνες που επιρρίπτονται από την συντεχνία των Κυβερνητικών Ιατρών στον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια και ιδιαίτερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς και τη χθεσινή κοινή τοποθέτηση του ΠΙΣ, ΠΑΣΥΚΙ, Κλαδική Ιατρών ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΣΙΚ και ΕΝΙΚ, με την οποία γίνεται λόγος για «εμπάθεια» του Υπουργού προς την ιατρική κοινότητα, η Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, αναφέρει ότι «προφανώς κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι κάποιοι σχεδιασμοί σε σχέση με την αυτονόμηση άρχισαν να ενεργοποιούνται» και ότι «επηρεάζονται τα συμφέροντα τους γι’ αυτό άρχισαν να αντιδρούν».

Σε ό,τι αφορά στη δήλωση του Γ. Παπμπορίδη ότι θα φέρει γιατρούς από την Ελλάδα μέσω της διακρατικής συμφωνίας, η κ. Ανθούση εξέφρασε τη λύπη της, γιατί ο οργανωμένος ιατρικός κόσμος «παρερμήνευσε», όπως είπε, την εξαγγελία της συμφωνίας.

ΠΑΣΥΚΙ: Αποπροσανατολισμός κοινής γνώμης

Για «παραπλάνηση,  δημιουργία εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό της Κοινής Γνώμης»  από πλευράς Υπουργού Υγείας σε σχέση με τα υπάρχοντα τεράστια προβλήματα που αιωρούνται σαν Δαμόκλεια Σπάθη πάνω από την δημόσια υγειά του τόπου, κάνει λόγο η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).  
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει πως  ο Υπουργός Υγείας «δεν αρκέστηκε δυστυχώς μόνο στο να παρουσιάσει το έργο του (χθες), αλλά για ακόμη μια φορά, χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο γεγονός, για να στρέψει τα πυρά του κατά της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, προσπαθώντας εντέχνως να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την οικτρή, τραγική πραγματικότητα: την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας».
 
Όπως αναφέρει «αποτελεί αναφαίρετο, συνταγματικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών να αξιολογεί, κρίνει και αντιδρά σε αποφάσεις του Υπουργού, οι οποίες θίγουν ανεπανόρθωτα και ταυτόχρονα απαξιώνουν το Ιατρικό Λειτούργημα, πλήττοντας την σχέση ιατρού και ασθενή και θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων».
 
Προσθέτει ακόμα πως «η ΠΑΣΥΚΙ τολμά και αντιδρά, όπου και όποτε κινδυνεύει η υγειά του Κύπριου πολίτη, με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια, προστατεύοντας το κοινό νοούμενο συμφέρον και δικαιώματα των κυπρίων ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας», σημειώνοντας πως είναι τιμή της «να αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η ΠΑΣΥΚΙ είναι η μόνη που αντιδρά όταν οι υπόλοιποι στρουθοκαμηλίζουν, κωφεύουν και βωβούν, εξυπηρετώντας προσωπικά και μικροπολιτικά συμφέροντα».

Συνεχίζει λέγοντας: «Διευκρινίζοντας, δια του λόγου του αληθές, η ΠΑΣΥΚΙ ουδέποτε αντέδρασε στην μετάκληση παιδονευροχειρούργου όπως δραματοποιημένα περιέγραψε ο έντιμος κ. Υπουργός, αλλά αντέδρασε στο να παρουσιάζει ευφάνταστες, ανεδαφικές και εκτός νόμου μεταθέσεις Ελλαδιτών συναδέλφων στα Δημόσια Νοσηλευτήρια».

«Υπενθυμίζει στον εντιμότατο Υπουργό ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι νομοθεσίες και κανονισμοί που διέπουν την απασχόληση στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όπως επίσης και η διαδικασία αναγνώρισης διαπιστευτηρίων από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου για την χορήγηση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο», αναφέρει.

Παράλληλα, απευθύνει ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας «εάν και εφόσον αυτή η λύση που πρότεινε θεωρείται εφαρμοστέα, γιατί δεν βρέθηκαν ακόμα διαθέσιμοι Εντατικολόγοι από την Ελλάδα να μετατεθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ετοιμάζεται να κλείσει;».

Τα επόμενα βήματα του υπουργείου

Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Υπουργείου, η κ. Ανθούση διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως υπάρχουν σχεδιασμοί και βρίσκονται σε συνεννόηση με το Διευθυντή του νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς και σε συνεννόηση με τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών.