You are here

Κρίνεται η επέκταση μέτρων πέραν της Λεμεσού

06/08/2020 15:46

Ανοικτή παραμένει η πιθανότητα επέκτασης των μέτρων σε άλλες περιοχές πέραν της Λεμεσού, με τον Δρ. Λεόντιο Κωστρίκκη, να σημειώνει ότι αυτό θα κριθεί την επόμενη εβδομάδα, αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των νέων ελέγχων.

Τα μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λεόντιος Κωστρίκης και Ζωή Δωροθέα Πανά μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο υγείας, για ανασκόπηση της κατάστασης μίλησαν προς τα ΜΜΕ, με τον κ. Κωστρίκη να επισημαίνει πως το τέλος του μαραθώνιου, θα επέλθει μόνο με το εμβόλιο κατά του ιού.

Εξετάσεις για πληθυσμό 10 χιλ. και καμπάνια για μάσκα

Ο Δρ.Κωστρίκης, ανέφερε ότι έχει  αποφασιστεί να αρχίσει η καμπάνια για την ορθή χρήση της μάσκας σημειώνοντας ότι «θα την έχουμε μαζί μας μέχρι το τέλος του μαραθωνίου, που είναι το εμβόλιο».

Αναφέρθηκε, επίσης στο μεγάλο δειγματοληπτικό έλεγχο που θα λάβει χώρα σε όλη την Κύπρο. Πρόκειται για 10 χιλιάδες δειγματοληπτικές εξετάσεις.

«Θα γίνουν ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε πόλης και επαρχίας. Έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές, θα διορθώσουμε κάποια λάθη που έγιναν», είπε επισημαίνοντας ότι «μας απασχολούν τα ασυμπτωματικά νεαρά άτομα».

Θέμα χρόνου η διασπορά

Ο Δρ. Κωστρίκης, αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα των νεαρών ασυμπτωματικών, μέχρι την ηλικία των 40 ετών.

«Το νέο αυτό κύμα που έχουμε στην Κύπρο είναι μικρότερο από αυτό του Μαρτίου και περιλαμβάνει νεαρότερα πρόσωπα. Τα άτομα αυτά συναναστρέφονται με άλλους νεαρούς και γίνεται η διασπορά πιο εύκολη. Ο εντοπισμός τους είναι πιο δύσκολος επειδή είναι ασυμπτωματικοί. Είναι θέμα χρόνου αυτή η ομάδα να μεταφέρει τον ιό σε άλλες ηλικιακές ομάδες και να έχουμε εισαγωγές σε νοσοκομεία», είπε.

Περιθώρια βελτίωσης στα αεροδρόμια

Σχολιάζοντας το θέμα των αεροδρομίων, ο . Κωστρίκης είπε ότι έγιναν πάρα πολλά πράγματα μέχρι σήμερα και τόνισε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Υπέδειξε ότι «το καλό μας σύστημα, σε ότι αφορά τα αεροδρόμια, τυγχάνει αντιγραφής και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλες χώρες δεν έχουν την κατηγορία Β ενώ η Κύπρος διαθέτει τρεις κατηγορίες».

Να περιορίσουμε συναθροίσεις

Σύμφωνα με την κ.Πανά, το τελευταίο 15ήμερο έχουμε σαφή εγχώρια μετάδοση του ιού.

«Αναμένουμε το δειγματοληπτικό έλεγχο και το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση» είπε χαρακτηρίζοντας κομβική την περίοδο που διανύουμε και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις.

Επανέλαβε ότι «θα πρέπει να τηρούμε όλοι τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτά είναι τα όπλα μας. Δεν πρέπει να στιγματίζουμε κανένα, να μη στιγματίζουμε γεωγραφικά κάποια περιοχή. Είμαστε μικρή χώρα και πλέον μιλάμε για οριζόντια μετάδοση του ιού. Δεν έχει λοιπόν νόημα να στιγματίζουμε γεωγραφικά κάποια περιοχή. Πρέπει οριζόντια όλοι να τηρούμε τα μέτρα» είπε και πρόσθεσε ότι «κατανοούμε ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος, όμως φέτος, λόγω της επιδημίας δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε».

Της Ηρώς Ευθυμίου