You are here

Κρίσιμη σύσκεψη υπουργού υγείας με επιδημιολόγους

26/07/2021 07:11

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία των τελευταίων τεσσάρων ημερών που παρουσιάζει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκφράζουν επιδημιολόγοι, οι οποίοι σήμερα το μεσημέρι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Τέλος της εβδομάδας λήγουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέες αποφάσεις στη νέα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σε σχέση με τις οποίες, ο υπουργός Υγείας αναμένεται πως θα ζητήσει τις απόψεις των μελών της επιστημονικής επιδημιολογικής ομάδας.

Πέραν από την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη είναι η συνέχιση του μέτρου του Safe Pass, η τροχοδρόμηση της τρίτης δόσης εμβολίου για τις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένα άτομα, τα rapid test, καθώς και μια νέα ανασκόπηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά κατά του Covid – 19.

Ο εμβολιασμός των εφήβων και παιδιών (12 έως 15) παραμένει μια δύσκολη εξίσωση για τους επιδημιολόγους οι οποίοι παρουσιάζονται διχασμένοι.

Αποδίδει το μέτρο του Safe Pass

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εκτιμά ότι είναι αναγκαία η συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου του Safe Pass.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «το μέτρο της επίδειξης του Safe Pass φαίνεται ότι άρχισε να αποδίδει γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν δημιουργούνται νέες αλυσίδες και ότι σταμάτησε η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα».

Τόνισε ότι «θα πρέπει μειωθούν τα νέα κρούσματα κάτω από 200 για 14 ημέρες ώστε ο ECDC να πρασινίσει ξανά την Κύπρο» καθώς όπως εξήγησε, υπολογίζεται η αθροιστική επίπτωση ανά 100.000 κατοίκους για 14 μέρες.  

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη για την ώρα δεν τίθεται θέμα για επιβολή νέου lockdown.

Να συνεχιστούν τα δωρεά rapid test

Την αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής του μέτρου του Safe Pass, προτίθεται να θέσει επί τάπητος η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού. Σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι παρατηρείται χαλάρωση του ελέγχου του Safe Pass στα διάφορα υποστατικά, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Η κ. Κολιού διευκρίνισε επίσης, ότι δεν συμφωνεί στο να χρησιμοποιηθεί το rapid test ως ένα από τα μέτρα άσκησης πίεσης στους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας ότι μαζί με άλλους συναδέλφους της, τάσσεται υπέρ της συνέχισης των δωρεά rapid test ώστε να συνεχίσει να υπάρχει εικόνα για το τι συμβαίνει στην κοινότητα σε σχέση με τα ποσοστά θετικότητας και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των εφήβων και παιδιών η κ. Κολιού είπε ότι «οι ηλικίες που δικαιολογούνται να εμβολιαστούν είναι από 15 χρόνων και άνω ώστε να επωφεληθούν οι μαθητές και να μην χάσουν τη σχολική χρονιά τους».

Επισήμανε ότι ζητούμενο είναι να εμβολιασθούν οι ενήλικες και τα νεαρά άτομα υποδεικνύοντας ότι με μια δόση έχει εμβολιασθεί ήδη το 72% του πληθυσμού και το 63% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό του σχήμα, ενώ ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει εμβολιασθεί το 80% του πληθυσμού τουλάχιστον με τη μία δόση.

Ένα άλλο θέμα που ενδεχομένως θα τεθεί προς συζήτηση σύμφωνα με την κ. Κολιού, είναι και η ενίσχυση της ομάδας ιχνηλάτησης, η οποία είχε απώλειες το τελευταίο διάστημα.

Παρόλα αυτά πονοκέφαλο συνεχίζουν να προκαλούν οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια. Την Παρασκευή οι ασθενείς με Covid – 19 μειώθηκαν ελαφρά, από τους 264 που νοσηλεύονταν την Πέμπτη, στους 254. Το Σάββατο ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 259 και την Κυριακή στους 276 ασθενείς εκ των οποίων οι 71 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Μείωση για τέταρτη συνεχή ημέρα κατέγραψαν χθες τα νέα κρούσματα τα οποία κυμάνθηκαν στα 727 με το ποσοστό θετικότητας να είναι στο 1%.

Της Ηρώς Ευθυμίου