You are here

Κυριακίδου: €70 εκατ. για το ψηφιακό μέλλον της υγείας

14/01/2023 06:00

Το μέλλον της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως ψηφιακό, σύμφωνα με την επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων στην ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία σημειώνει ότι για τον σκοπό αυτό η Κύπρος θα λάβει ποσό €70 εκατ. σε βάθος πενταετίας.

Σε συνέντευξή της στο YgeiaWatch, δήλωσε ότι «έχουμε προτείνει ένα πρωτοποριακό νομοσχέδιο για να το πετύχουμε αυτό, με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας».

Υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η σταδιακή διευκόλυνση της ηλεκτρονικής πρόσβασης στις υπηρεσίες της υγείας, μια πράξη που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων.

Επιπλέον, μέσω του ταμείου του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, η ΕΕ έχει αποφασίσει να διαθέσει €37 δισ. στον τομέα της υγείας, εκ των οποίων τα €12 δισ. θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην ψηφιακή μετάβαση της υγείας.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι από το συνολικό ποσό η Κύπρος θα λάβει συνολικά €70 εκατ. σε διάστημα 5 χρόνων.

Σ. Κυριακίδου: Το Σχέδιο Ανάκαμψης ενισχύει το σύστημα υγείας Κύπρου

Η κ. Κυριακίδου σημειώνει ότι το σύστημα υγείας της Κύπρου ενισχύεται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προσθέτει πως από τις αρχές του 2023 θα εφαρμοστεί η Φαρμακευτική Στρατηγική που θα συμβάλει στην κάλυψη των ιατρικών αναγκών.

Στη συνέντευξή της, η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας, καθιστώντας το ανθεκτικότερο και αποτελεσματικότερο. 

Ως αποτέλεσμα, με τη βοήθεια που θα λάβει, η Κύπρος αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία και επέκταση μονάδων αιμοκάθαρσης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, στην ενίσχυση του Μακάριου Νοσοκομείου, στην επέκταση του τμήματος επεμβατικής ακτινολογίας, στην ενίσχυση των τμημάτων ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, στην ενίσχυση των Γενικών Νοσοκομείων Πάφου και Λεμεσού και στη δημιουργία νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας.

Προσβασιμότητα και ενίσχυση αλυσίδων εφοδιασμού φαρμάκων

Όσον αφορά την ίση και οικονομική πρόσβαση των Κυπρίων πολιτών σε φάρμακα ζωτικής σημασίας, η κ. Κυριακίδου επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2023 είναι αποφασισμένη να υποβάλει για πρώτη φορά στην ιστορία της, τη Φαρμακευτική Στρατηγική, η οποία θα αλλάξει ριζικά το τοπίο σε ότι αφορά την προσβασιμότητα όλων των ασθενών ισότιμα στην Ευρώπη.

Παράλληλα, σημειώνει, «ενισχύει τη Φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης, ώστε να σταματήσουμε να είμαστε εξαρτώμενοι από τρίτες χώρες. Αυτό διασφαλίζει ότι σε στιγμές υγειονομικής κρίσης, μπορούμε να είμαστε αυτόνομοι. Η ανάγκη αυτή αναδείχθηκε ως ιδιαίτερα καθοριστικής σημασίας στη διάρκεια της πανδημίας».

Πρόσθεσε ότι η Φαρμακευτική Στρατηγική θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των ισχυόντων φαρμακευτικών κανόνων της ΕΕ και θα διασφαλίζει ότι οι σημερινές ιατρικές ανάγκες θα αντιμετωπιστούν, χάρη στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ουρανίας Στυλιανού