You are here

Λ. Κωστρίκης: Στα σημαντικά θέματα το Υπ. Υγείας μας άφηνε απ’ έξω

03/03/2021 06:37

Ανοίγει τα χαρτιά του ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέχρι πρόσφατα μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης. Αποκαλύπτει τους λόγους που τον ώθησαν σε παραίτηση από την επιδημιολογική επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας.

Όπως εξηγεί σε συνέντευξη του στη StockWatch, το Υπουργείο άφηνε στο περιθώριο την επιτροπή για σοβαρά θέματα, όπως  το θέμα των εμβολίων. «Ασχολούμαστε με θέματα άνευ ουσίας ενώ στα σημαντικά μας άφηναν έξω»,αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα εμβόλια θεωρεί ότι κακώς η Κύπρος επέλεξε η μεγάλη πλειοψηφία να είναι της AstraZeneca και όχι των εταιρειών Pfizer και της Moderna. «Δεν πας στον πόλεμο με το πιο φθηνό όπλο», σημειώνει σε επισήμανση ότι είναι πιο φθηνό.

Ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση να διαφοροποιήσει την εμβολιαστική πολιτική της και να βγει έξω στις αγορές, να ασκήσει την πολιτική της δύναμη ώστε να προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες εμβολίων. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τη Μάλτα η οποία διαφοροποίησε τις ποσοστώσεις της εξασφαλίζοντας περισσότερες ποσότητες εμβολίων της Pfizer και της Moderna.

«Στην επιστήμη αλλά και στην πολιτική επανασχεδιάζεις συνεχώς βάσει των νέων δεδομένων και ευρημάτων», τονίζει και εκφράζει την εκτίμηση ότι, όπως φαίνεται, το σύστημα των rapid test θα καταρρεύσει.

Ο κ. Κωστρίκης, στη συνέντευξη του, υπεραμύνεται της εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών διότι, όπως υποστηρίζει, εμποδίζει τη μετάδοση του ιού. Αναφέρεται στο παράδειγμα του Ισραήλ όπου περιορίστηκε η μετάδοση του Covid – 19 κατά 95%. «Αυτό αποτελεί πυρηνική έκρηξη και δεν το έλαβε κανένας υπόψη στην Κύπρο», λέει.

Συσχετίζει επίσης την επιδημιολογική εικόνα και με τη χρήση της μάσκας και εξηγεί γιατί με την εφαρμογή της φέτος εξαφανίστηκαν η γρίπη και άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης στη στήλη «Συνεντεύξεις».

Της Ηρώς Ευθυμίου