You are here

Λ. Κωστρίκης: Τελεσίγραφο στους ανεμβολίαστους

15/10/2021 07:01

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στην οικουμενική προσπάθεια και να διαθέσει τα εμβόλια που βρίσκονται αδιάθετα στα ψυγεία, σε πληθυσμούς που δεν έχουν εμβόλια ούτε για την πρώτη δόση, υποστηρίζει ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγείται πως θα πρέπει να τεθεί χρονικό όριο στη διάθεση εμβολίων προς τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, ώστε όσοι δεν προτίθενται να εμβολιαστούν να το δηλώσουν και τα εναπομείναντα εμβόλια να διατεθούν σε χώρες όπου υπάρχει ανάγκη.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Κωστρίκης αναφέρει ότι «θα πρέπει να σταματήσει το σήριαλ με τους ανεμβολίαστους οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να εμβολιασθούν, ή δηλώνουν ότι θα εμβολιασθούν, αλλά τελικά δεν εμβολιάζονται, τηρώντας μια εκνευριστική στάση έναντι του κράτους».

«Επειδή ο εμβολιασμός κατά του Covid – 19 έχει να κάνει με μια οικουμενική προσπάθεια, κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί μια χώρα να προχωρεί στην τρίτη δόση εμβολίου την ώρα που υπάρχουν χώρες που δεν έχουν καλύψει τον πληθυσμό τους ούτε με την πρώτη δόση εμβολίου, όπως είναι χώρες της Αφρικής», υπέδειξε.

Σημείωσε ότι «προσωπικά είμαι υπέρ της άποψης ότι ο καθένας θα πρέπει να κοιτάζει πρώτα τη χώρα του και αν κοιτάζει ο καθένας τη χώρα του τότε νομίζω ότι οικουμενικά θα πετύχουμε».

Ακολούθως ο κ. Κωστρίκης εξέφρασε την προσωπική του άποψη για το τι θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με τους ανεμβολίαστους.

«Είμαι της άποψης ότι το κράτος πρέπει σε κάποια φάση να δώσει προθεσμία στα άτομα που ακόμη σκέφτονται εάν θα εμβολιαστούν ή όχι, διότι αυτά τα άτομα δεν μπορούν να κατακρατούν στα κρατικά ψυγεία τα εμβόλια που αγοράστηκαν γι’ αυτούς από τους φορολογούμενους πολίτες».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες των οποίων υποφέρει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, επειδή δεν έχουν εμβόλια.

«Άρα, εγώ πιστεύω για να είμαστε συνεπείς και με τις οικουμενικές υποχρεώσεις μας, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ένα χρονικό περιθώριο προς όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί, για παράδειγμα δυο εβδομάδων και εάν δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια, να το δηλώσουν έτσι ώστε να δοθούν οι σχετικές ποσότητες σε άλλες χώρες που τα έχουν ανάγκη», εισηγήθηκε.

Υποστήριξε ότι «σίγουρα κάποιοι θα χαρακτήριζαν αυτή την κίνηση ως έμμεση πίεση, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή», είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου