You are here

Λ. Κωστρίκκης: Ενδεχόμενο υποβάθμισης Ελλάδας στην κατηγορία Γ΄

18/09/2020 13:26

Στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής για την κατηγοριοποίηση των διαφόρων χωρών ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα, βρίσκεται η Ελλάδα  λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, δήλωσε ο καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του υπουργείου υγείας, Λεόντιος Κωστρίκκης.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας και διευκρίνισε ότι «το υπουργείο υγείας αξιολογεί τις εξελίξεις για κατηγοριοποίηση της Ελλάδας στην κατηγορία Γ, σύμφωνα με την οποία κάποιος για να εισέλθει στη Δημοκρατία θα πρέπει να ελέγχεται και να τίθεται σε καραντίνα δύο εβδομάδων».

Μάσκα και την ώρα της διδασκαλίας

Ο κ. Κωστρίκης, έκρουσε επίσης το καμπανάκι του κινδύνου, αναφερόμενος στο περιστατικό εκπαιδευτικού ο οποίος διδάσκει σε σχολείο της Λευκωσίας και του Φρενάρου και ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι  η χρήση της μάσκας είναι εξαιρετικής σημασίας διότι εάν δεν χρησιμοποιείται μάσκα μεταδίδεται ο ιός με τον κίνδυνο να δημιουργήσει πολύ μεγάλες αλυσίδες στα σχολεία.

Υπογράμμισε ότι «η μάσκα κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας είναι απαραίτητη από  τους καθηγητές καθώς και η τήρηση των αποστάσεων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων».

«Στους χώρους του σχολείου υπάρχουν συναθροίσεις μεγάλου αριθμού ατόμων γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, γι’ αυτό και εγώ είμαι υπέρ της χρήσης της μάσκας στα σχολεία. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα περιστατικό εάν δεν υπάρχει φραγμός στη μετάδοση τότε μπορεί ο ιός να μεταδοθεί σε μεγάλο αριθμό πάρα πολύ γρήγορα  και η ιχνηλάτηση  θα είναι πολύ δύσκολη».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο έξαρσης των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες που θα πέσουν οι θερμοκρασίες και ο κόσμος θα περιοριστεί σε κλειστούς χώρους, είπε ότι «εάν τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας θα αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος» σημειώνοντας εντούτοις ότι «από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει η καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και έφερε ως παράδειγμα την ανατροπή των δεδομένων σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ισραήλ και την Ελλάδα, με τη δραστική εξάπλωση του ιού».

Πρόσθεσε ότι οι μαθητές και οι φοιτητές πρέπει να αποκτήσουν μια κουλτούρα και να αντιληφθούν ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα γι’ αυτό οι ίδιοι θα πρέπει να έχουν την έννοια από μόνοι τους για τη  χρήση της μάσκας και την τήρησης των αποστάσεων.

Να εμβολιασθούμε για να αποκτήσουμε την ανοσία της Αγγέλης

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι τις 15 Ιανουαρίου που ισχύει το διάταγμα του υπουργείου υγείας για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν θα έχουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Άρα θα είμαστε εξαιρετικά κοντά στην ευκαιρία που θα έχουμε εθελοντικά να εμβολιαστούμε και να αποκτήσουμε την ανοσία της Αγγέλης για να προστατεύσουμε τη χώρα μας από τη μετάδοση του ιού» είπε.

Κατέθεσε το παράδειγμα της μετάδοσης της πολιομυελίτιδας και της ευλογιάς στο παρελθόν των οποίων σταμάτησε η μετάδοση τους λόγο του εμβολιασμού.

Της Ηρώς Ευθυμίου