You are here

Με ελαφριά ατζέντα ενώπιον Υπουργικού ο Χατζηπαντέλας

12/01/2022 07:29

Η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες ημέρες έθεσε φρένο στη συζήτηση για επιβολή αυστηρότερων μέτρων για περιορισμό της πανδημίας, καθώς υπουργός Υγείας και επιδημιολόγοι ομόφωνα αποφάσισαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη να αξιολογούν καθημερινά τα δεδομένα και εάν υπάρξει ανάγκη να επέμβουν με πιο δραστικά μέτρα.

Για πρώτη φορά άνοιξε η συζήτηση για την τέταρτη δόση εμβολίου, με το θέμα να θέτει επί τάπητος ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την 4η δόση, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί εκτενέστερα στην επόμενη συνεδρία με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό.

Στο μεταξύ κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε περιορισμένος αριθμός μέτρων τα οποία θα θέσει σήμερα ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Χατζηπαντέλας.

Μεταξύ των εισηγήσεων, είναι η εισαγωγή του Test to Stay στα σχολεία. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Χατζηπαντέλας διευκρίνισε ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τον τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας.

Υπενθύμισε ότι δύο φορές την εβδομάδα μονάδες του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται στα σχολεία για ελέγχους και σημείωσε πως οι σκέψεις που γίνονται για τις υπόλοιπες μέρες, είναι να πηγαίνουν κινητές μονάδες ή να δοθούν self test στα παιδιά ή να ανοίξουν κάποια κέντρα διεξαγωγής rapid test από τις 06:30, ώστε κάποια από τα παιδιά που είναι επαφές να κάνουν τεστ πριν πάνε στο σχολείο.

Ο υπουργός Υγείας θα θέσει επίσης ενώπιον του Υπουργικού εισήγηση των επιδημιολόγων όπως επιτραπούν οι επισκέψεις συγγενών στα γηροκομεία από πλήρως εμβολιασμένα άτομα, υπό την προϋπόθεση να προσκομίζουν αρνητικό rapid test 24 ωρών.

Αποφασίστηκε επίσης, όπως δοθεί τελευταία ευκαιρία σε όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας από τους φιλάθλους. Εάν παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση, τότε θα εξεταστεί η απαγόρευση της εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα.

Τα αυστηρά μέτρα που καραδοκούν

Παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, συνεχίζουν να βρίσκονται επί τάπητος εισηγήσεις αυστηροποίησης, για την περίπτωση που σημειωθεί έξαρση των κρουσμάτων.

Αυτές οι εισηγήσεις αφορούν περιορισμό των μετακινήσεων από τις 6 η ώρα το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυκτα και περαιτέρω μείωση των παρευρισκομένων σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης στα 150 άτομα.

Χθες τα κρούσματα ανήλθαν στα 3,515 και το ποσοστό θετικότητας στο 3,34% από 105,376 διαγνώσεις.

Σε σταθερά επίπεδα κυμάνθηκε ο αριθμός των νοσηλειών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, όπου νοσηλεύονται 252 ασθενείς εκ των οποίων οι 76 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Της Ηρώς Ευθυμίου