You are here

Με safepass στα νοσοκομεία και γηροκομεία

14/07/2022 12:21

Οι επισκέψεις σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σε ενοίκους σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές θα επιτρέπονται μόνο με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24 ωρών ή μοριακής εξέτασης (PCR) ισχύος 48ωρων για άτομα άνω των 6 ετών

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρία:

α) από τις 18 Ιουλίου 2022, όπως επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σε ενοίκους σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές με μέγιστο αριθμό τα 2 άτομα ανά ημέρα, με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24 ωρών ή μοριακής εξέτασης (PCR) ισχύος 48ωρων για άτομα άνω των 6 ετών (1 άτομο ανά επίσκεψη).

Θα λειτουργήσουν σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια σε όλες τις επαρχίες για την εξυπηρέτηση ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων των νοσηλευτηρίων από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7:00 το απόγευμα.

Νοείται ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση.

β) την επέκταση του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με την 4η δόση (2η ενισχυτική) με εμβόλιο MRNA, σε άτομα με χρόνια σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που περιλαμβάνουν:

  • άτομα με σοβαρή χρόνια αναπνευστική νόσο,
  • άτομα με σοβαρή χρόνια καρδιακή και αγγειακή νόσο,
  • άτομα με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο,
  • άτομα με σοβαρή χρόνια ηπατική νόσο,
  • άτομα με σοβαρή χρόνια νευρολογική νόσο,
  • άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες,

νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης. Νοείται ότι η ισχύς του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού (SafePass) δεν επηρεάζεται σε περίπτωση μη λήψης ενισχυτικής/4ης δόσης.

γ) τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής αποτελούμενη από τους Υπουργούς Υγείας, Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας και Παιδείας για τη διενέργεια μελέτης με σκοπό την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.

Το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους πολίτες όπως τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, απόσταση, υγιεινή χεριών) και συστήνει όπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) πριν και μετά από την επίσκεψη τους σε χώρους συγχρωτισμού, όπως και η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.