You are here

Μνημόνιο υγείας με την Αίγυπτο

20/11/2017 19:32
Κύπρος και Αίγυπτος ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Υγείας με την υπογραφή, σήμερα, Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για τη δημόσια υγεία και την ιατρική επιστήμη.

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναφέρει ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, και, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Hassan Shoukry, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου, Abdel Fattah Al Sisi, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη σε συνέχεια της Συμφωνίας Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2000 στο Κάιρο και προνοεί την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων.

Μέσα από την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών, το Μνημόνιο στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη διευκόλυνση του εμπορίου φαρμακευτικών προϊόντων και την ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασίας ανάμεσα στις εταιρείες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων σε Κύπρο και Αίγυπτο.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης, στοχεύει, επίσης, «στην προώθηση του ιατρικού τουρισμού από την Κύπρο προς την Αίγυπτο και την ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με τις διαδικασίες εγγραφής φαρμακευτικών προϊόντων στις δύο χώρες».

Περαιτέρω, Κύπρος και Αίγυπτος, «συμφώνησαν τη σύσταση Επιτροπής Τεχνοκρατών, η οποία θα συνέρχεται τακτικά και θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων του Μνημονίου Συναντίληψης και θα εξετάζει περαιτέρω πεδία για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Υπουργός Υγείας «χαιρετίζει την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, το οποίο εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών της Κυβέρνησης, που στόχο έχουν την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ της Κύπρου και των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να αναβαθμιστεί και να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός σταθμός για θέματα που εμπίπτουν στον τομέα της Υγείας».