You are here

Μπίζνες εκατομμυρίων οι πλαστικές επεμβάσεις στην Κύπρο

17/08/2018 15:21

Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύουν κάθε χρόνο οι Κύπριοι σε πλαστικές επεμβάσεις επανορθωτικού χαρακτήρα και αισθητικής, προκειμένου να βελτιώσουν κατά το δοκούν την εικόνα τους.

Σε μια εποχή που δύσκολα περισσεύουν χρήματα για πολυτέλειες, η ομορφιά παραμένει ένας τομέας στον οποίο οι Κύπριοι επενδύουν ακόμα και από το υστέρημα τους, σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από τις ατέλειες που τους ενοχλούν και να αποκτήσουν το πρόσωπο και το σώμα των ονείρων τους.

Ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής στην Κύπρο δεν υπάρχουν, ωστόσο με μια αδρή εκτίμηση από ειδικούς του κλάδου, υπολογίζεται ότι κυμαίνονται μεταξύ 2500 και 3000 ετησίως.

Κατ’ επέκταση, δεν είναι εύκολο επίσης να υπολογιστεί και η αξία τους. Παρόλα αυτά όμως, αν υπολογίσει κανείς τον αριθμό των επεμβάσεων και ότι η μέση τιμή τους είναι περίπου στις €4.000, τότε το συνολικό κόστος κυμαίνεται γύρω στα €10-12 εκ. τον χρόνο.

Τριήμερα επεμβάσεων γιατρών από Ελλάδα

Τα στοιχεία αυτά αφορούν τις επεμβάσεις που διενεργούνται από τα 33 μέλη της Κυπριακής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.

Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των πλαστικών χειρούργων που δικαιούνται να ασκήσουν το επάγγελμα στην χώρα μας. 

Συγκεκριμένα στους 71 φτάνει ο αριθμός των πλαστικών χειρούργων οι οπoίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο κατά το 2018.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, Δρ. Γιώργο Ψαρά, κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έρχονται στην Κύπρο αρκετοί πλαστικοί χειρούργοι, κυρίως από Ελλάδα, για επεμβάσεις εντός ενός τριημέρου. 

Πιο συγκεκριμένα ο Δρ. Ψαράς είπε ότι λόγω της συρρίκνωσης των εργασιών τους στην Ελλάδα, πλαστικοί χειρούργοι έρχονται στην Κύπρο κυρίως ένα με δύο Σαββατοκύριακα το μήνα και πραγματοποιούν αισθητικές επεμβάσεις.

Ο Δρ. Ψαράς συνέστησε, μάλιστα, την προσοχή των πολιτών που θέλουν να προβούν σε κάποια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής στην επιλογή του ιατρού τους, αλλά και των συνθηκών που θα γίνει η επέμβαση ώστε να αποφύγουν τυχόν αρνητικές συνέπειες.

Πιο δημοφιλείς οι επεμβάσεις μύτης και στήθους

Σε ότι αφορά τις προτιμήσεις των Κυπρίων και τις πιο συχνές αισθητικές επεμβάσεις στην Κύπρο, ο Δρ. Ψαράς ανέφερε ότι είναι η ρινοπλαστική, η αύξηση του μεγέθους των μαστών, η λιποαναρρόφηση και το λίφτινγκ, ενώ πρόσθεσε πως πολύ δημοφιλής ιατρική πράξη είναι και οι ενέσεις μπότοξ.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Κύπρο κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση αυτού του είδους των επεμβάσεων», σύμφωνα με το πρόεδρο της Εταιρείας Πλαστικών Χειρούργων.

Πρόσθεσε ότι σε αισθητικές επεμβάσεις προβαίνουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, όλων των ηλικιών.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι τα άτομα στις ηλικίες από 20 μέχρι 35 χειρουργούνται κυρίως για αύξηση, ανόρθωση ή μείωση τους στήθους, για ρινοπλαστική και για λιποαναρροφήσεις.

Από τις ηλικίες των 30 και πάνω αυξάνονται σημαντικά οι επεμβάσεις που βοηθούν κάποιο να δείχνει νεότερος, όπως οι βλεφαροπλαστικές, το λίφτινγκ και η ανόρθωση στήθους σύμφωνα με τον γιατρό.

Το κόστος των επεμβάσεων

Σε ότι αφορά το κόστος των επεμβάσεων, οι τιμές διαφέρουν και τα πιο κάτω στοιχεία συγκεντρώθηκαν από πλαστικούς χειρούργους. Περιλαμβάνουν όλα τα έξοδα των επεμβάσεων.

Με βάση τα στοιχεία που συλλέγηκαν, η ρινοπλαστική επέμβαση υπολογίζεται ότι κοστίζει μεταξύ €3.000 και €4.000.

Η λιποαπορρόφηση ξεκινά από €2.000 και, αναλόγως της περίπτωσης, μπορεί να φτάσει μέχρι τις €5.000.

Η αυξητική επέμβαση των μαστών κοστίζει συνήθως μεταξύ €4.000 και €5.000.

Η κοιλιοπλαστική, που είναι επίσης δημοφιλής, υπολογίζεται ότι κοστίζει μεταξύ €3.000 και €4.000.

Και η βλεφαροπλαστική μεταξύ €2.000 και €3.000.

Στο νυστέρι της ομορφιάς όλα τα κοινωνικά στρώματα

Σε πλαστικές επεμβάσεις υποβάλλονται πρόσωπα από όλα τα κοινωνικά στρώματα σύμφωνα με το Δρ. Ψαρά, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα είναι κατά την άποψη του οι πιο συχνοί επισκέπτες του πλαστικού χειρούργου για αισθητικές επεμβάσεις.

Τόνισε επίσης ότι η πλαστική χειρουργική στην Κύπρο έχει μεγάλες δυνατότητες και όχι μόνο αισθητικές. Σημείωσε ότι η πλαστική χειρουργική έρχεται να διορθώσει ό,τι η φύση δεν προνόησε σωστά, να αποκαταστήσει σοβαρές βλάβες μετά από τραυματισμούς ή τα σημάδια που άφησε μια σοβαρή ασθένεια.

Ο Δρ. Ψαράς είπε ότι ο αριθμός των επανορθωτικών πλαστικών επεμβάσεων που γίνονται στην Κύπρο είναι σημαντικός, παρότι οι επεμβάσεις αισθητικής υπερτερούν.

Τόνισε ότι στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν οι επιστήμονες που διεξάγουν όλες τις επεμβάσεις αισθητικής και διορθωτικής πλαστικής χειρουργικής, επισημαίνοντας ότι η μόνη ίσως επέμβαση που δεν έχει γίνει ακόμα είναι η μεταμόσχευση προσώπου και αυτό κυρίως λόγω κουλτούρας.

Προσοχή στα ασφαλιστικά συμβόλαια

Ερωτηθείς κατά πόσο η οικονομική κρίση επηρέασε το κλάδο της πλαστικής χειρουργικής, ανέφερε ότι υπέστη ισχυρούς κραδασμούς κατά τα έτη 2013-2015, πλέον όμως έχουν επανέλθει στα προ κρίσης τα δεδομένα, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση στον αριθμό των επεμβάσεων.

Όσον αφορά το κόστος των πλαστικών επεμβάσεων ο Δρ. Ψαράς είπε ότι οι τιμές παραμένουν οι ίδιες για περίπου μια επταετία. Πρόσθεσε επίσης ότι πέραν από κάποιες περιπτώσεις όπως σμίκρυνση μαστών οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν τις αισθητικές επεμβάσεις.

Ο γιατρός συνέστησε ωστόσο την προσοχή όσων κάνουν ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας να βεβαιώνονται ότι στις παροχές τους θα είναι η κάλυψη επανορθωτικών πλαστικών επεμβάσεων, καθώς είναι συχνό φαινόμενο ασφαλιστικές εταιρείες να γράφουν στα συμβόλαιά τους με πολύ μικρά γράμματα ότι δεν καλύπτουν καμιά μορφή επεμβάσεων από πλαστικό χειρουργό.

1000 πλαστικοί χειρούργοι στην Κύπρο

Ο δρ. Ψαράς ανέφερε επίσης ότι τον Οκτώβριο θα διοργανωθεί στην Κύπρο το πανευρωπαϊκό συνέδριο πλαστικής χειρουργικής, το οποίο διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική χώρα.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος κατάφερε να εξασφαλίσει την διοργάνωση του συνεδρίου στο οποίο θα συμμετέχουν περίπου 1000 πλαστικοί χειρούργοι από όλο τον κόσμο. Όπως είπε θα βρεθούν στην Κύπρο και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους οι κορυφαίοι παγκοσμίως στο αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής.

Της Ελένης Χαραλάμπους