You are here

Νέες χαλαρώσεις και τέλος στην τηλεργασία δημοσίων

27/05/2021 07:19

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας που καταγράφεται καθημερινά τις τελευταίες δύο βδομάδες επισπεύδει τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών, για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Αναμένεται να καταργηθεί η κυκλοφοριακή απαγόρευση, να αυξηθεί η παρουσία ατόμων στους ιερούς ναούς, στους χώρους εστίασης, στις αίθουσες θεαμάτων και δεξιώσεων. Θα σημάνει επίσης, το τέλος της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα, θα έχει στην προμετωπίδα της ατζέντας του συγκεκριμένες προτάσεις του υπουργού υγείας Κ. Ιωάννου σε σχέση με τις χαλαρώσεις, πλείστες εκ των οποίων αναμένεται να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την ερχόμενη Τρίτη 1η Ιουνίου καθώς, στις 31 Μαΐου εκπνέει το τρέχον διάταγμα.

«Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις», περιορίστηκε να πει στη StockWatch ο υπουργός υγείας, που ρωτήθηκε σχετικά.

Ο ΠτΔ που μιλούσε ψες στο ΟΜΕGA, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το κυπριακό, ρωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, απάντησε μονολεκτικά, «Ενδεχομένως».

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από άτομα που έχουν γνώση των εισηγήσεων που προτείνονται για τη σταδιακή άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, το νέο διάταγμα του υπουργείου υγείας θα προβλέπει μεταξύ άλλων, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου, τα εξής:

Λειτουργία και των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων εστίασης, δεδομένου ότι οι θαμώνες θα επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους SafePass.

Αύξηση της παρουσίας πιστών στο 50% της χωρητικότητας των ιερών ναών.

Εφαρμογή της δεύτερης φάσης της τέλεσης γάμων και βαπτίσεων.

Αύξηση της παρουσίας ατόμων σε σπίτια για καθαρά κοινωνικές επισκέψεις.

Αύξηση του αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους θεάτρων, αιθουσών θεαμάτων, καζίνο και γραφείων στοιχημάτων.

Σε ότι αφορά την κατάργηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 10 Ιουνίου.

Ενδέχεται από τις 14 Ιουνίου να επιτρέπεται η παρουσία 150 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους για γεύμα ή για δείπνο και 280 ατόμων για κοκτέιλ δεξιώσεων σε εξωτερικούς χώρους.

Η επιδημιολογική ομάδα δεν έχει γνώση των πολιτικών αποφάσεων που ενδεχομένως να ληφθούν σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε στη StockWatch η Μαρία Κολιού, επίκουρος καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

«Θεωρώ ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι τέτοια που προσφέρεται για περαιτέρω χαλαρώσεις» παρατήρησε η κ. Κολιού, η οποία επεσήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα θα είναι η διαχείριση της διασκέδασης θαμώνων στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

«Στους χώρους αυτούς επιβάλλεται η χρήση και προσκόμιση του SafePass από τους θαμώνες, διότι τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, είναι εκ των πραγμάτων υψηλού κινδύνου», υπέδειξε.

Θετικός ως προς τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εμφανίζεται και ο Πέτρος Καραγιάννης, καθηγητής μικροβιολογίας/μοριακής ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος επίσης είπε ότι έχει άγνοια των αποφάσεων που ενδέχεται να λάβει το υπουργικό.

«Θεωρώ ότι τα εμβόλια έχουν κάνει το θαύμα τους και ευτυχώς οι μαζικοί πανηγυρισμοί των οπαδών της Ομονοίας και της Ανόρθωσης φαίνεται να μην έχουν μεταφραστεί σε κρούσματα», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι στις 20 Απριλίου είχαν καταγραφεί 901 κρούσματα.  Χθες η μέρα έκλεισε χωρίς θανάτους από covid 19 και με 69 κρούσματα.

Τέλος και η τηλεργασία στο δημόσιο

Το υπουργείο οικονομικών ευθύς μετά τη δημοσίευση του νέου διατάγματος του υπουργού Υγείας στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα σημάνει λήξη της τηλεργασίας και επιστροφή των επηρεαζόμενων υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στα γραφεία τους, πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων.

Ο αριθμός των δημοσίων και ημικρατικών υπαλλήλων που εργάζονται εξ αποστάσεως τους τελευταίους μήνες, δεν είναι μεγάλος. 

Με βάση το σχετικό διάταγμα, αφορούσε εργαζόμενους οι οποίοι είχαν την ευθύνη φροντίδας των παιδιών τους που φοιτούσαν σε προδημοτικά ή δημοτικά και νηπιαγωγεία, στο πλαίσιο του τρίτου lockdown, ή είχαν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία.

Οι πληροφορίες φέρουν το τμήμα διοίκησης και προσωπικού του ΥΠΟΙΚ να προωθεί πρόταση όπως ο θεσμός της τηλεργασίας συνεχιστεί μόνο πάνω σε εθελοντική βάση, δεδομένου ότι θα τύχει έγκρισης από τον αρμόδιο προϊστάμενο της υπηρεσίας.

ΟΕΒ: Να καταργηθεί η τηλεργασία στις υπηρεσίες

Η ΟΕΒ με χθεσινή ανακοίνωση χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την κατάργηση της υποχρεωτικής τηλεργασία, προκείμενου, όπως σημειώνει, να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα του τομέα υπηρεσιών.

Εκφράζει τη θέση ότι θα μπορεί η τηλεργασία να εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση, χωρίς τον αυστηρό περιορισμό που ισχύει σήμερα.

Του Λεύκου Χρίστου