You are here

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού

01/04/2020 17:59

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης οι αρχές. 

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 58 από σύνολο 779 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • 24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
  • 2 άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις, και
  • 32 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Στους εννέα ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Κύπρο ενώ ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 320, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Οπως δήλωσε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, στην "τεράστια προσπάθεια να σταματήσουμε την πανδημία και να περιορίσουμε τις συνέπειές της...χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας. Πρόκειται για άντρα 66 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό".

Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, είπε, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν εννέα, οκτώ άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 68. Εφτά από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.

Κατά την ενημέρωση, ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου προειδοποίησε ότι εάν δεν θέλουμε να βιώσουμε τις απελπιστικές εικόνες που έζησαν στην Ιταλία και αλλού θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν, σημειώνοντας ότι "δεν κινδυνολογούμε". Εξάλλου, ο Δρ. Λοίζου είπε ότι η εικόνα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή παγκόσμια τρομάζει και εξήρε τη λήψη μέτρων την κατάλληλη στιγμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, είπε ο Δρ. Λοϊζου, μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 32 άτομα, τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο.

Έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τέσσερις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή εκείνη είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

Νοσηλεύονται επίσης τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Λευκωσία και έξι στην Λεμεσό. Επίσης στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύεται η μητέρα επιβεβαιωμένο κρούσμα και το νεογέννητο παιδί της στη 2η μέρα της ζωής τους. Και οι δύο είναι σε άριστη κατάσταση, είπε, και νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένα απομονωμένα δωμάτια στη Μαιευτική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Διευκρίνισε ότι υπήρξε ένας θάνατος στο νοσοκομείο αναφοράς σε ασθενή ο οποίος εισήχθη χθες. Ο θάνατος αυτός σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς δεν μπορεί να αποδοθεί στη νόσο COVID-19, αλλά οφείλεται στα βαρύτατα υποκείμενα νοσήματα του ασθενούς.

Παγκόσμια, ανέφερε, τα κρούσματα του κορωνοϊού πλησιάζουν τις 900,000 ενώ οι θάνατοι τις 45,000.

Ο Δρ. Λοίζου, σημείωσε ότι καθημερινά ο αριθμός των θανάτων παγκόσμια αυξάνεται "κι αυτό μας θυμίζει πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο ιός. Η εικόνα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή παγκόσμια μας τρομάζει", ανέφερε.

Διερωτήθηκε μετά πού θα ήταν αυτά τα νούμερα αν έγκαιρα οι περισσότερες χώρες, όπως και η Κύπρος δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Έστω και λίγες μέρες καθυστέρηση συνέβη στην Ιταλία και την Ισπανία έχουν δραματικές συνέπειες με ποσοστά θανάτων που πλησιάζουν ή ξεπερνούν (Ιταλία) το 10%. Εκεί όπου τα μέτρα εφαρμόστηκαν αυστηρά και υπήρξε αποδοχή και εφαρμογή από τις κοινωνίες, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα, σημείωσε. Τόνισε ότι η επιβράδυνση της εξάπλωσης είναι ο κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας και αυτό που δίδει στα συστήματα υγείας τη δυνατότητα να προσαρμοστούν και να προετοιμαστούν.

Ο Δρ. Λοϊζου σημείωσε τη σημερινή επέτειο του εθνικοαπελευθερετικού αγώνα της ΕΟΚΑ και είπε ότι τιμώντας τους ήρωες του 1955-59, "στρέφουμε με σεβασμό το βλέμμα και τη σκέψη στους ήρωες του 2020". Έκανε ειδική μνεία στα τμήματα της πρώτης γραμμής των νοσοκομείων, "στο προσωπικό των ΤΑΕΠ, των τμημάτων διαλογής των ύποπτων περιστατικών, των τμημάτων που νοσηλεύουν περιστατικά θετικά στον ιό, των Μονάδων Λοιμώξεων και των ΜΕΘ στις οποίες νοσηλεύεται το κρίσιμο εκείνο ποσοστό των βαρέως πασχόντων ασθενών της νόσου COVID-19, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φυσιοθεραπευτές που καθημερινά γνωρίζοντας τον κίνδυνο που ίδιοι διατρέχουν, προσπαθούν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Τους ευχαριστούμε".

"Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 320 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 8,176 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ιδιωτικά εργαστήρια", είπε ο κ. Κωστρίκης.

Τα 181 από τα 320 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο, είπε και επεσήμανε ότι 24 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Ο κ. Κωστρίκης επανέλαβε ότι "ο αυξημένος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς που επιδείξαμε τις προηγούμενες μέρες. Είναι προφανές ότι δεν εφαρμόσαμε όλοι τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που συνέτεινε στη διασπορά του ιού στην κοινότητα". Αυτός ήταν, είπε, και ο λόγος για τον οποίο ως επιστημονική επιτροπή εισηγηθήκαμε τη λήψη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

"Εάν δεν αντιληφθούμε ότι ανάμεσά μας κυκλοφορεί ένας θανατηφόρος ιός τότε δεν θα τα καταφέρουμε. Η τήρηση των μέτρων προφύλαξης είναι επιλογή ζωής. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί στο χειρότερο σενάριο, το οποίο δυστυχώς πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε", είπε.

Προειδοποίησε ότι εάν "δεν θέλουμε να βιώσουμε τις απελπιστικές εικόνες που έζησαν στην Ιταλία και αλλού θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν. Εμείς στην Κύπρο πήραμε μέτρα εγκαίρως, αλλά για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να τα εφαρμόζουμε. Δεν κινδυνολογούμε. Απλώς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Επί του παρόντος ελέγχουμε την κατάσταση αλλά εάν δεν προσέξουμε μπορεί να οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες συνθήκες".