You are here

Ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων εδώ και δύο μήνες

04/05/2020 18:02

Δύο νέα περιστατικά κορωνοϊού εντοπίστηκαν από σύνολο 1,490 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσαν το απόγευμα οι αρχές.

Mε βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε σε 874, συμπεριλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Όπως είπε, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Λεόντιος Κωστρίκης, τα αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα μάς ευχαριστούν ιδιαίτερα.

«Είναι ο χαμηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είχαμε από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα δύο περιστατικά πριν από δύο μήνες», σημείωσε.

Τα πολύ καλά αποτελέσματα, ανέφερε, συνέπεσαν με την πρώτη μέρα της  σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που βλέπουμε τη χώρα μας και την κοινωνία να κάνουν το πρώτο βήμα προς την ομαλότητα. Έχουμε εισέλθει σε μια σημαντική περίοδο, γιατί όπως είπαμε πολλές φορές, τα αποτελέσματα που ανακοινώνουμε αποτυπώνουν τη συμπεριφορά μας των προηγούμενων ημερών», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι τις επόμενες μέρες θα αποτυπωθεί η συμπεριφορά που επιδεικνύουμε σήμερα. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, θέλω να μεταφέρω τη θερμή παράκληση της Επιστημονικής Ομάδας να συνεχίσουμε με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.


Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,490 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 2 θετικά αποτελέσματα του ιού SARS-CoV-2.

Αναλυτικά τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 436 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, χωρίς θετικό αποτέλεσμα,
Από σύνολο 66 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν εντοπίστηκαν κρούσματα,
Από σύνολο 275 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα,
Από σύνολο 97 εργαστηριακών διαγνώσεων σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό, προέκυψαν 2 κρούσματα,
Από σύνολο 599 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν εντοπίστηκαν θετικά αποτελέσματα,
Από 15 διαγνώσεις από τον έλεγχο 2,000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων και τους οίκους ευγηρίας, δεν προέκυψε κανένα θετικό αποτέλεσμα, και
Από δείγματα που λήφθηκαν από εργαζόμενους στον ΟΚΥπΥ, δεν ολοκληρώθηκε καμία εργαστηριακή διάγνωση.
Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 19,471 εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ Δρ Μάριος Λοΐζου, είπε πως παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τα 3,600 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 250,000 ενώ ταυτόχρονα, 1,167 εκατομμύριο άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, σημείωσε, νοσηλεύονται 11 άτομα, με δύο εξ αυτών να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή.

Δόθηκαν επίσης δύο εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά πέντε ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.


Σήμερα, είπε ο Δρ Λοΐζου,  είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα. «Η επιλογή του πώς θα πορευτούμε είναι δική μας. Η ανακούφιση για τη νέα αρχή, αλλά και για τον πολύ μικρό αριθμό που ανέφερε ο κ. Κωστρίκης, δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε το χάος που αυτός ο ιός προκάλεσε σε όλες τις κοινωνίες. Από τη μια στην άλλη στιγμή, ο τρόπος ζωής μας άλλαξε. Η ανθρωπότητα όμως άντεξε. Με απώλειες, αλλά άντεξε. Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε το παν για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές. Η ενότητα που έδειξαν σε εθνικό επίπεδο όλοι οι λαοί και η αλληλεγγύη που υπήρξε μεταξύ εθνών, πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για το μέλλον», πρόσθεσε.

Είπε ότι το Σάββατο παραδόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας η νέα ΜΕΘ δυναμικότητας 28 κλινών - ένα έργο που ολοκληρώθηκε σε 25 μέρες, παράδειγμα της ενότητας και της συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο.

«Γεγονός, πιστεύω, πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα. Στα μέσα Μαρτίου, στην αρχική φάση της πανδημίας, πάρθηκε η απόφαση από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που λαμβάναμε από το εξωτερικό για επείγουσα αύξηση του αριθμού των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκτός από τη νέα ΜΕΘ ολοκληρώθηκαν σε χρόνο επίσης ρεκόρ, δύο επιπλέον μονάδες έκτακτης ανάγκης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, συνολικής δυναμικότητας 30 κλινών», σημείωσε.

Η χώρα μας, είπε ο Δρ Λοΐζου, είναι τώρα πλέον πιο έτοιμη να προχωρήσει μπροστά. «Οι υποδομές που ανέφερα είναι όμως υποδομές που πιστέψτε με εύχομαι να μην χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε. Στο νέο περιβάλλον που εισερχόμαστε σήμερα με το αρχικό άνοιγμα της κοινωνίας, η ανάγκη από μόνοι μας να περιορίσουμε εθελοντικά όσο το δυνατό τις επαφές, σε συνδυασμό με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, είναι τα πιο σημαντικά. Σε αυτή την φάση, η ανάγκη αυτής της τήρησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι ένας μαθηματικός όρος, δείχνει ακριβώς πώς ένας ασθενής θα μεταδώσει την ασθένεια σε τόσα άτομα. «Όταν είχαμε την αρχή της επιδημίας τον Μάρτιο, ο δείκτης μεταδοτικότητας ήταν μεταξύ 3,7-4. Αυτή την στιγμή είναι κάτω του 1, είναι 0,5. Επομένως αυτό που δείχνει ο δείκτης είναι ότι ένα άτομο θα μεταδώσει σε λιγότερο από ένα άτομο, επομένως δείχνει την φθίνουσα πορεία της επιδημίας», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να έχουμε θανάτους από κορωνοϊό που να μην  έχουν καταγραφεί, ο Δρ Λοίζου είπε πως «θεωρώ ότι έχει γίνει κάθε προσπάθεια να καταγραφούν όλοι οι θάνατοι σε σχέση με την πανδημία. Αυτό που ξέρω, είναι ότι δεν φαίνεται να έχουμε θανάτους ειδικά στα γηροκομεία που σχετίζονται με την νόσο COVID 19 κι αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από στοιχεία, από τον έλεγχο που έχει γίνει τόσο στο προσωπικό όσο και σε άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας στα οποία δεν υπήρξαν καθόλου κρούσματα από τον ιό SARS-COV 2»

Σε άλλη ερώτηση αν τα κρούσματα από επαναπατρισθέντες ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου είπε πως «ναι, εκτός από ένα και των δύο σημερινών που είναι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».