You are here

Οδεύει σε ελλείμματα ο ΟΑΥ

17/01/2020 07:19

Σε ελλείμματα οδηγείται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ένα μόλις χρόνο μετά την πλήρη λειτουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να εγκρίνει πρόσθετες δαπάνες €70 εκ. για κάλυψη πιθανών νέων υποχρεώσεων του Οργανισμού στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν στο σχέδιο.

Η πρόσθετη δαπάνη, που ενδεχομένως να κριθεί ως κρατική εγγύηση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, θα εξεταστεί αρχικά από τις εγχώριες αρχές, που είναι συνήθως πιο ελαστικές.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες να δεσμεύσει κονδύλι ύψους €70 εκ. στους προϋπολογισμούς του υπουργείου υγείας 2021 και 2022, το οποίο θα αποτελεί εγγύηση για την τήρηση των οικονομικών όρων που προβλέπονται στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΑΥ και ιδιωτικών κλινικών.

Με τα €70 εκ., που ενδέχεται να αυξηθούν αναλόγως των συνθηκών, ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ, όπως κατατέθηκε στη βουλή, θα καταστεί ελλειμματικός από το 2021, ένα μόλις χρόνο μετά την πλήρη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Η αύξηση αντιστοιχεί με το 6% του προϋπολογισμού του ΟΑΥ.

Με τα €70 εκ. δημιουργείται επίσης προηγούμενο για κάλυψη των όποιων ελλειμμάτων που προκύπτουν από υποχρεώσεις στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια από το κράτος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια οικονομικά.

Εν μέσω των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί από πολιτικές δυνάμεις και των ερωτημάτων που έχουν τεθεί, κατά πόσο το κράτος μπορεί να μεταφέρει πόρους που ανήκουν στους φορολογούμενους πολίτες ως εγγύηση για τη βιωσιμότητα ιδιωτικών κλινικών, η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του εφόρου κρατικών ενισχύσεων.

Απαντά γραπτώς σήμερα ο έφορος ενισχύσεων

Ο έφορος κρατικών ενισχύσεων Φάνος Θεοφάνους αναμένεται σήμερα να επιδώσει γραπτώς την απάντηση στα ερωτήματα τα οποία έχει θέσει ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά πόσο δηλαδή, η δέσμευση των €70 εκ. αποτελεί ή όχι κρατική ενίσχυση.

«Αναμένουμε σήμερα να μας απαντήσει γραπτώς ο έφορος κρατικών ενισχύσεων», επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός υγείας ο οποίος είχε κληθεί να σχολιάσει τις επικρίσεις που διατύπωσαν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, εξ αφορμής της υπουργικής απόφασης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι οι δαπάνες για την υγεία εκτοξεύονται επικίνδυνα ενώ, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε αν το κράτος δικαιούται βάσει των ευρωπαϊκών κριτηρίων που διέπουν το κεφάλαιο «κρατικές ενισχύσεις», να δεσμεύσει κονδύλι εκατομμυρίων ευρώ ως εγγύηση για τη βιωσιμότητα ιδιωτικών νοσοκομείων.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός υγείας παρέπεμψε τα κόμματα στην προκαταρκτική αξιολόγηση που έχει κάνει ο ΟΑΥ σύμφωνα με την οποία, όπως ισχυρίστηκε, δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού

«Στον ΟΑΥ κάνουν πάρτι με τα λεφτά των φορολογουμένων», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι υπολογισμοί του υπουργείου υγείας δεν θα βγουν σωστοί και ότι τα €70 εκ. τα οποία πρόκειται να δεσμευτούν δεν θα αρκέσουν καθώς, με την απόφαση αυτή έχουμε ανοίξει την κερκόπορτα κάλυψης των ελλειμμάτων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, πέραν από την υποχρέωση της κάλυψης των ελλειμμάτων των κρατικών νοσοκομείων».

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του ΓεΣΥ απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ καθώς στις εκθέσεις τους άρχισαν να διατυπώνουν προβληματισμούς σε σχέση με τους δημοσιονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν στη βουλή, ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ θα ήταν περίπου ισοσκελισμένος, με δαπάνες και έσοδα €1,2 δισ.

Με τα €70 εκ. που προστέθηκαν στις δαπάνες, ο προϋπολογισμός καθίσταται ελλειμματικός.

Πάει «περίπατο» ο σφαιρικός προϋπολογισμός

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ υποστήριξε ότι με την απόφαση του υπουργικού να δεσμευτεί ποσό €70 εκ. «πάει περίπατο η πλέον ουσιαστική αρχή του ΓεΣΥ, δηλαδή η αρχή του σφαιρικού προϋπολογισμού, που είναι η συγκράτηση των δαπανών».

«Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, «δεν υπάρχει σφαιρικός προϋπολογισμός  καθώς από τη μία καλύπτουμε τα ελλείμματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων και από την άλλη καλύπτουμε τα ελλείμματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων», παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καλύψουμε ελλείμματα τα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ή φαινόμενα κακοδιαχείρισης τους», ήταν η απάντηση του υπουργού υγείας.

Ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «ο οργανισμός ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ) έχει συμφωνήσει τον τρόπο αποζημίωσης και τα ποσά που θα δίνει σε πράξεις τις οποίες θα διενεργούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και όχι για να καλύπτει τα οποιαδήποτε ελλείμματα».

Τι εξετάζει το γραφείο εφόρου ενισχύσεων

Στο γραφείο του εφόρου κρατικών ενισχύσεων εξετάζεται κατά πόσο η δέσμευση ποσού €70 εκ. για κάλυψη αναγκών ιδιωτικών οργανισμών είναι ασυμβίβαστη ή όχι με το άρθρο 87 της σχετικής συνθήκης, κατά πόσο η κρατική ενίσχυση συνιστά οικονομικό όφελος στο δικαιούχο, στην προκειμένη περίπτωση προς τις ιδιωτικές κλινικές, ή κατά πόσο αυτό το ποσό το οποίο θα δεσμευτεί αποτελεί επιλεκτική ενίσχυση σε συγκεκριμένη επιχείρηση ή επιχειρήσεις.

«Πήραμε αυτή την απόφαση για να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες των ιδιωτικών κλινικών. Τα €70 εκ. θα περιληφθούν στους προϋπολογισμούς το 2021 και το 2022 για να χρησιμοποιηθούν εάν και εφόσον χρειαστούν από τον ΟΑΥ», σχολίασε ο υπουργός υγείας για να επισημάνει:

«Εάν ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ δεν είναι βιώσιμο, δεν θα του καλύπτει τις ζημιές ο ΟΑΥ», διευκρίνισε ο κ. Ιωάννου ο οποίος αυτή τη φορά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών κλινικών, αλλά την τήρηση των όρων που αφορούν στο οικονομικό σκέλος του μνημονίου συναντίληψης».

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι το υπουργείο υγείας έχει λάβει συμβουλές από νομικούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η δέσμευση των €70 εκ. δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση, αλλά χορηγία προς τον ΟΑΥ.

«Ενισχύουμε το σύστημα και όχι τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων που πιθανόν να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους», παρατήρησε ο υπουργός υγείας. 

Σημειώνεται ότι τα δημοσιονομικά ζητήματα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμένεται να διαφανούν το 2021 όταν θα εξαλειφθεί το δημοσιονομικό όφελος από το μαξιλάρι των τριών μηνών που προνοεί η νομοθεσία μεταξύ εισφορών και δαπανών.  Το μαξιλάρι ίσχυσε το 2019 και θα ισχύσει και φέτος, αφού οι σχετικές εισφορές ξεκίνησαν Μάρτιο και οι σχετικές δαπάνες τον Ιούνιο.

Του Λεύκου Χρίστου