You are here

Οδικός χάρτης μέτρων μέχρι τα Χριστούγεννα

25/11/2020 06:55

Απανωτές συσκέψεις γίνονται μεταξύ κυβέρνησης και επιδημιολόγων με σκοπό την κατάρτιση οδικού χάρτη για την πορεία των περιοριστικών μέτρων και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας για καλύτερες ημέρες τα Χριστούγεννα.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της συμβουλευτικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη στη ζυγαριά τέθηκε η πορεία των μέτρων σε κάθε επαρχία ξεχωριστά καθώς και η συνολική εικόνα σε παγκύπρια βάση.

Σήμερα οι επιδημιολόγοι θα ανηφορίσουν για το προεδρικό για να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, όπου αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου για να λάβει τις τελικές αποφάσεις τόσο για τα μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού, όσο και για τα φετινά ιδιότυπα Χριστούγεννα.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, είπε ότι «στη σύσκεψη με τον υπουργό υγείας και τους επιδημιολόγους θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα και τα αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα (το τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο) και θα συμβουλεύσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ενέργειες που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της κατάστασης».

Σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση θα γίνουν την Παρασκευή από τον υπουργό υγείας καθώς κυβέρνηση και επιδημιολόγοι κρίνουν σκόπιμο να έχουν ενώπιον τους όλα τα δεδομένα της τρέχουσας εβδομάδας, πριν οριστικοποιήσουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Πάντως από τις 12 Νοεμβρίου όπου τέθηκαν σε ισχύ τα επιπρόσθετα μέτρα σε παγκύπρια βάση και οι τοπικές απαγορεύσεις, καταγράφηκαν μέχρι και χθες 2,444 νέα κρούσματα και 11 θάνατοι.

Όπως σημείωσε ο Δρ Καραγιάννης, «το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η αύξηση των νοσηλευομένων οι οποίοι ανήλθαν χθες στους 110 φθάνοντας πολύ κοντά σε αυτό που οι επιδημιολόγοι θεωρούν κόκκινη γραμμή».

Πρόσθεσε ότι «το γεγονός αυτό αποτελεί τον πιο καθοριστικό δείκτη που θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις».

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι διίστανται οι απόψεις μεταξύ των επιδημιολόγων καθώς η μια ομάδα επιμένει στην ανάγκη επιβολής οριζόντιων μέτρων και ενός ιδιότυπου παγκύπριου lockdown ενώ η άλλη ομάδα προκρίνει στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο.

Εάν υιοθετηθεί το δεύτερο σενάριο τότε θα αποφασιστεί η συνέχιση των μέτρων που ισχύουν σήμερα σε παγκύπρια βάση ενώ προτείνεται και η άρση του lockdown στην Πάφο καθώς φαίνεται ότι έχουν αποδώσει τα μέτρα.

Πονοκέφαλο εντούτοις προκαλεί η επιβεβαρυμμένη ακόμα επιδημιολογική εικόνα της Λεμεσού, αν και άρχισε να σταθεροποιείται η κατάσταση.  Γι’ αυτό δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η άρση του lockdown και στη Λεμεσό.

Αυξητική τάση καταγράφουν τα κρούσματα στις επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λάρνακας εντείνοντας τις ανησυχίες των επιστημόνων.

Εισηγήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αν τελικά περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, ενδέχεται τις ημέρες των εορτών να επιτραπεί η μερική χαλάρωση των μέτρων χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι την ημέρα των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να υπάρξουν χαλαρώσεις στον αριθμό των συναθροιζομένων σε σπίτια και παράταση της ώρας της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου