You are here

ΟΕΒ: Ανησυχία για τη βιωσιμότητα ΓεΣΥ

30/09/2021 11:42

Ανησυχία για τη βιωσιμότητα του Γενικού Σχεδίου Υγείας εκφράζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

«Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και παρά το συντριπτικό πλήγμα που επέφερε στις αντοχές του συστήματος υγείας η πανδημία, μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι το σύστημα άντεξε, λειτούργησε και συνεισέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον πολίτη. Ωστόσο, διαρκής είναι η ανάγκη για επανεξέταση και προσαρμογή όχι μόνο για άρση των κενών και βελτίωση των αδυναμιών, αλλά κυρίως για μόνιμη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΟΕΒ.

Η ΟΕΒ εκφράζει την ανησυχία της σε σχέση με τις επισημάνσεις των διεθνών πιστωτών (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τους σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά που προκύπτουν από την προβλεπόμενη πορεία ολοκλήρωσης του ΓεΣΥ και αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Οι επισημάνσεις των τεχνοκρατών, καθώς και οι σχετικές αναφορές του Υπουργού Οικονομικών στην έκθεση του για τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους, καταδεικνύουν τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά από τη δημιουργία ελλειμάτων τα οποία μπορούν να θέσουν τις δαπάνες υγείας εκτός ελέγχου», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την ΟΕΒ, το ΓεΣΥ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και θεμελιώδη κοινωνική παροχή. Πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκο και πολυδάπανο εγχείρημα το οποίο δεν μπορεί να αποτύχει.

«Πολίτες, εργαζόμενοι και Επιχειρήσεις χρηματοδοτούν το ΓεΣΥ με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο και καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η πολιτεία πρέπει να θέσει αποτελεσματικά και οριστικά τέρμα στις καταχρήσεις εντός του συστήματος υγείας και να προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του πλάνου αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων», τονίζεται.

«Καθώς αφήνουμε πίσω μας την πανδημία, αναμένουμε από την πολιτεία μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την υγεία που θα έχει συγκεκριμένους στόχους, πρώτοι εκ των οποίων θα είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος υγείας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», καταλήγει.