You are here

Όχι σε lockdown, ναι σε δωρεάν rapid test

27/07/2021 07:19

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο ανήκει και ο τελευταίος λόγος για τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου, θα μεταφέρει ο υπουργός Υγείας τις θέσεις των επιστημόνων οι οποίες αποκλείουν ένα νέο lockdown αφού η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται να βελτιώνεται.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, δήλωσε στη StockWatch, ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό τέθηκε το θέμα του αυστηρότερου ελέγχου από την αστυνομία στην εφαρμογή του μέτρου του Safe Pass, κάτι στο οποίο συμφώνησαν τα μέλη που παρευρίσκονταν στη σύσκεψη.

Συμφωνία υπήρξε και στο θέμα των δωρεάν rapid test, με τα μέλη της ομάδας να ζητούν όπως εξευρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα επιτήρησης των λοιμώξεων.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό παιδιών από 12 χρονών και άνω για άλλη μια φορά καταγράφηκε διχογνωμία μεταξύ των επιδημιολόγων είπε η κ. Κολιού, η οποία εισηγήθηκε όπως εφαρμοσθεί ο εμβολιασμός μόνο στα παιδιά από 15 χρόνων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα χάσουν την σχολική χρονιά τους ενώ για παιδιά από 12 μέχρι 14 χρόνων ο εμβολιασμός να ισχύσει για όσα παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως τα παχύσαρκα παιδιά.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και προς τους εκπαιδευτικούς (καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ) για να εμβολιασθούν, διότι και αυτοί έχουν μερίδιο ευθύνης στη διάδοση του κορωνοϊού στα σχολεία.

Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, ο Υπουργός ενημέρωσε τους επιδημιολόγους ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός της τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες.    

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch ότι στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων από 12 έως 15 χρόνων δεν υπήρξε κατάληξη τόσο επειδή καταγράφονται διαφωνίες μεταξύ των μελών της επιδημιολογικής ομάδας, όσο και επειδή στη σύσκεψη θα έπρεπε να παρίστατο ο υπουργός Παιδείας, άρα σημείωσε ότι η επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ενδεχομένως να συζητήσει και αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι την Παρασκευή θα κυκλοφορήσει η εθνική αναφορά για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, οπότε το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει ενώπιον του μια ολοκληρωμένη εικόνα, πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη το μέτρο της προσκόμισης του Safe Pass σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους θα συμπεριληφθεί και στο νέο διάταγμα του υπουργού Υγείας, καθώς είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα που έχει περάσει αν και έχει διαπιστωθεί ότι έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως είπε.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους στη χθεσινή σύσκεψη, ότι από το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν οι κινητές μονάδες εμβολιασμού έξω από τα Πανεπιστήμια.

Της Ηρώς Ευθυμίου