You are here

Οι επιδημιολόγοι βλέπουν τον Πρόεδρο για το Πάσχα

07/04/2021 07:06

Ημέρα αφιερωμένη στην Υγεία η σημερινή και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για τον κορωνοϊό, για να γίνει μεταξύ άλλων και μια σύντομη ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας, η οποία φαίνεται να παραμένει ευμετάβλητη λόγω και της εισδοχής του βρετανικού στελέχους του ιού, το οποίο μεταδίδεται γρηγορότερα

Χθες η επιδημιολογική ομάδα πραγματοποίησε διαδικτυακή σύσκεψη με σημαντικά θέματα στην ατζέντα της: Η κατάρτιση εισηγήσεων για την ασφαλή παρουσία των πιστών στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα πρωτόκολλά για το άνοιγμα των ξενοδοχείων για την εγχώρια αγορά και το θέμα του αυτοπεριορισμού των στενών επαφών.

Καμία συζήτηση για την ώρα για άνοιγμα των εσωτερικών χώρων εστίασης ή κατάργησης των sms καθώς οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι τα τρία sms είναι πολύ βολικά για τις εξόδους των πολιτών τα Σαββατοκύριακα.

Κολιού: Είναι νωρίς ακόμα

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, δήλωσε στη StockWatch ότι, ήδη η επιστημονική ομάδα επαναξιολογεί τα πρωτόκολλά που εφαρμόζονται στις εκκλησίες τα οποία περιλαμβάνονται στις γραπτές εισηγήσεις που παρέδωσαν στον Υπουργό Υγείας, την περασμένη εβδομάδα.

Σημείωσε ότι αυτό που θα κρίνει την πορεία των πραγμάτων είναι η επιδημιολογική εικόνα που θα προκύψει μετά από περίπου 15 ημέρες, όταν ουσιαστικά θα έχουν περάσει περί τις τρεις εβδομάδες από τις χαλαρώσεις στα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την 1η Απριλίου.

Εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο του επιδημιολογικού δείκτη σε όλες τις επαρχίες επισημαίνοντας ότι οι νέες χαλαρώσεις έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι τέλος Απριλίου ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να επέλθει η πολυπόθητη μείωση των κρουσμάτων και η αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων.

Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είπε, σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πλάνο, που αυτό το μήνα ανεβάζει στροφές, με το πέρας δύο εβδομάδων οι αρμόδιοι θα είναι σε θέση να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα με σκοπό την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων ενόψει του Πάσχα.

Καραγιάννης: Σε τρεις εβδομάδες

Τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση εάν συνεχίσει η αύξηση των κρουσμάτων επεσήμανε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων πριν την πάροδο της τρίτης εβδομάδας του Απριλίου, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Υγείας, οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μετά την επαναλειτουργία της εστίασης και την αύξηση των sms σε τρία τα Σαββατοκύριακα.

Όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των πιστών στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν αλλά και τα πρωτόκολλα για επιστροφή των κυπρίων στα κυπριακά ξενοδοχεία, είπε ότι είναι κάτι που ακόμη επεξεργάζεται η ομάδα. Για το θέμα του αυτοπεριορισμού των στενών επαφών αυτό που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μείωση των ημερών από 14 στις επτά σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πανά: Εμβολιασμοί, εμβολιασμοί, εμβολιασμοί

Η Ειδική Παιδίατρος, Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Ζωή Δωροθέα Πανά, υπερασπίστηκε με σθένος τους εμβολιασμούς λέγοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τον πυλώνα για επιστροφή στην κανονικότητα και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

«Οι υψηλοί αριθμοί των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχουν επιφέρει ανησυχία και προβληματισμό για το αν τελικά θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις το Πάσχα», είπε.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι αν και είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν περαιτέρω χαλαρώσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει μια ανασκόπηση της κατάστασης τονίζοντας ότι η ισορροπία είναι αρκετά λεπτή και χρειάζεται προσοχή.

Τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι πολίτες να προσέρχονται στους εμβολιασμούς διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αναχαίτισης του ιού αν και αναγνωρίζει την κούραση των πολιτών λόγω της μεγάλης διάρκειας της πανδημικής κρίσης.

Επεσήμανε τον κίνδυνο από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ο οποίος μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. «Με τους εμβολιασμούς θα οχυρωθούν οι πολίτες ώστε να δούμε έμπρακτα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στο κομμάτι των νοσηλευομένων και της σοβαρής νόσησης για να προχωρήσουμε ενόψει του Πάσχα σε περαιτέρω χαλαρώσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Πανά, οι επιστήμονες προσπαθούν να επιταχύνουν τη γνώση τους για το πώς μπορεί να μετατραπεί η πανδημία του κορωνοϊού σε ενδημική κατάσταση όπως η γρίπη για τα επόμενα χρόνια.

Της Ηρώς Ευθυμίου