You are here

ΟΚΥπΥ: Δράσεις σε τρία παράλληλα επίπεδα

19/10/2021 12:26

Η καταβολή όλων των δυνάμεων για υπέρβαση των εμποδίων και προκλήσεων, με στόχο την εξυπηρέτηση κάθε πολίτη της χώρας μας όποτε το χρειαστεί, με ποιότητα και ασφάλεια, υψηλή εξειδίκευση και σύγχρονες υπηρεσίες, αποτελεί τη βασική επιδίωξη του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Με αυτή την επισήμανση και με κεντρικό μήνυμα πως «o ΟΚΥπΥ είναι πάντα με τους πολίτες», πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη τύπου του Οργανισμού. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού και των νοσηλευτηρίων του, η αντιμετώπιση της πανδημίας, το έργο και το πρόγραμμά του.

Ανέφερε ότι ο κόσμος δεν το γνωρίζει, δεν οφείλει να το γνωρίζει άλλωστε, αλλά "εμείς εργαζόμαστε σε τρία παράλληλα επίπεδα":

1. την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, όπως προνοεί και ο νόμος ίδρυσης του ΟΚΥπΥ
2. την αντιμετώπιση της πανδημίας και
3. την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Οι μεταρρυθμίσεις αναβαθμίζουν υγεία και εξυπηρέτηση

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται το τελευταίο διάστημα. Ενέργειες όπως η αξιολόγηση, η απογευματινή λειτουργία, ο εξορθολογισμός της στελέχωσης, η εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου σε κάθε κλινική, η εφαρμογή Βασικών Δεικτών Απόδοσης και η εφαρμογή σχεδίου κινήτρων είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της υγείας και της εξυπηρέτησης των ασθενών, επεσήμανε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Χρίστης Λοΐζίδης.

«Δεν δύναται το 2021 τα νοσοκομεία να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι. Διαθέτουν εξοπλισμό και άρτιο προσωπικό που ξεπερνά τις εφτά χιλιάδες ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά. Σε σχέση με τις αξιολογήσεις, ανέφερε ότι κάθε σοβαρός οργανισμός οφείλει να γνωρίζει με ακρίβεια τις ικανότητες του προσωπικού του, τυχόν αδικίες και ανισότητες και να επιβραβεύει εκεί που πρέπει. «Δεν μπορεί», όπως είπε, «να υπάρξει δημόσια υγεία χωρίς τους καλύτερους».

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων

Σε ελάχιστο χρόνο, ο Οργανισμός κλήθηκε να αναπροσαρμόσει τις υφιστάμενες υποδομές του, αναπτύσσοντας πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους COVID και δημιουργώντας 65 νέες ΜΑΦ και ΜΕΘ.

Στη Διάσκεψη έγινε αναφορά στο ποσοστό θνησιμότητας στην Κύπρο που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός, που την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά ως προς τη διαχείριση της COVID-19. Δόθηκαν επίσης αριθμητικά στοιχεία για τις προσλήψεις κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης με τη Διοίκηση να τονίζει ότι, με τις νέες προσθήκες, ο συνολικός αριθμός των ιατρών ανέρχεται στους 767 και των νοσηλευτών σε 3.555, ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτών που είχε ποτέ η χώρα στα νοσηλευτήριά μας.

Υλοποιήσιμες οι νέες διαδικασίες στα ΤΑΕΠ

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν και οι ενέργειες που τέθηκαν σε εφαρμογή για περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης στα ΤΑΕΠ των νοσηλευτηρίων.  Ο Οργανισμός προχώρησε στην επικαιροποίηση του εγχειρίδιου με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και καθορισμό υπεύθυνου γιατρού ή νοσηλευτή και νέες, υλοποιήσιμες διαδικασίες.

Απαραίτητη η συνεργασία όλων

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού έκλεισε τη Διάσκεψη με ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και αγαστής συνεργασίας. «Η υγεία είναι συλλογική υπόθεση. Δεν θα πετύχουμε μόνοι μας αλλά με τη συνεργασία όλων: Της πολιτικής ηγεσίας, των γιατρών και των ανθρώπων της υγείας και φυσικά των ασθενών», είπε, συμπληρώνοντας πως, τόσο με το Υπουργείο Υγείας, όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών, η συνεργασία είναι διαρκής και άψογη καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κάνουμε τεράστια βήματα μπροστά.