You are here

Π. Αγαθαγγέλου: Η Μάλτα μας έβαλε γυαλιά

10/04/2021 06:00

Το τέλος της πανδημίας εξαρτάται από τρεις σημαντικούς παράγοντες, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου σε συνέντευξη στη StockWatch. Από τους βασικότερους είναι η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, προσθέτει.

Αποκαλύπτει επίσης ότι η Επιστημονική Επιτροπή του ΠΙΣ έχει προτείνει τη συνέχιση του προγράμματος με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, αφήνει όμως μια χαραμάδα για την πρακτική που ακολουθείται σε ότι αφορά ειδικές κατηγορίες ασθενών και χρόνιων πασχόντων εκεί και όπου προκύπτει επιστημονική τεκμηρίωση.

Παράλληλα εξηγεί γιατί οι κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση της τελικής θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου Covid-19.

Τάσσεται υπέρ της διενέργειας μεγάλου αριθμού rapid test, αρκεί να εκτελούνται σωστά και επιστημονικά από εκπαιδευμένο προσωπικό και να είναι της απαιτούμενης υπό τις περιστάσεις, ποιότητας.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, η Μάλτα φαίνεται να μας έβαλε γυαλιά στο θέμα του εμβολιασμού. Ο κ. Αγαθαγγέλου, εκφράζει την άποψη ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθεί έγκαιρα από την κυβέρνηση το παράδειγμα χωρών που έχουν επιτύχει τους στόχους τους, χαρακτηρίζοντας εύστοχο το παράδειγμα της Μάλτας, στην οποία ήδη έχει εμβολιαστεί το 35% του πληθυσμού σε σύγκριση με 13% των εμβολιασθέντων στην Κύπρο.

Όσον αφορά τα διδάγματα που θα αφήσει πίσω της η πανδημία είπε ότι οι αντοχές του ιατρικού κλάδου κάτω από υγειονομική πίεση απαιτούν λύσεις που περιλαμβάνουν την αξιοποίηση όλων των ιατροφαρμακευτικών εργαλείων, μέρος αυτών είναι και τα εμβόλια, επισημαίνει.

Τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος με τον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίζει επικουρικό και ενισχυτικό ρόλο, προσθέτει. Σημειώνει όμως ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που τα ταλανίζουν.

Σχολιάζοντας την άρνηση κάποιων γιατρών και νοσηλευτών να εμβολιασθούν η απάντηση του είναι ξεκάθαρη: «Χωρίς υγιείς γιατρούς, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία» είπε, υποδεικνύοντας ότι ο εμβολιασμός είναι θέμα επιλογής και όχι «συμπεριφοράς».

Δείτε ολόκληρο το κείμενο στην στήλη «Συνεντεύξεις».

Της Ηρώς Ευθυμίου