You are here

Παραλύουν σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια

29/09/2021 07:31

Σε τρίωρη στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα οι γιατροί του δημοσίου, καθώς η χθεσινή μεσολαβητική προσπάθεια του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ιατρών του δημοσίου και του ΟΚΥπΥ.

Διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, η ΠΑΣΥΚΙ και ο κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, αποφάσισαν να κατέλθουν σε απεργία για τρεις ώρες και συγκεκριμένα από τις 08:00 το πρωί μέχρι και τις 11:00 π.μ.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΠΑΣΥΚΙ και ΟΚΥπΥ, βρίσκεται η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και ειδικότερα στα ΤΑΕΠ, καθώς και οι δημόσιες καταγγελίες από πλευράς του προσωπικού.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση από πλευράς ΟΚΥπΥ για απογευματινή λειτουργία των νοσηλευτηρίων.

Συμφώνησαν άξονες δράσης με υπ. Υγείας

Το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ και ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι κλήθηκαν χθες από τον Υπουργό Υγείας, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, με σκοπό τη συζήτηση της εξαγγελίας των απεργιακών μέτρων στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.

Κατά τη συνάντηση, προσθέτουν, αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα παραγωγικός διάλογος που είχε ως αποτέλεσμα να συμφωνηθούν άξονες κοινής δράσης, σε αντίθεση με το μη παραγωγικό διάλογο που προηγήθηκε με τον ΟΚΥπΥ για τα ίδια θέματα και που οδήγησε στην απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τα απεργιακά μέτρα της Τετάρτης 29ης Σεπτεμβρίου.

Οι συντεχνίες χαιρέτισαν την εμπλοκή του Υπουργείου Υγείας και εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο επακόλουθος συμφωνημένος διάλογος, με την ενεργή συμμετοχή του Υπουργείου θα αποδώσει τα αναμενόμενα για τα νοσηλευτήρια και τους ασθενείς και θα αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση μέτρων αντίδρασης.

Οι συντεχνίες απολογήθηκαν προς τους ασθενείς για τα σημερινά μέτρα, τα οποία όπως σημείωσαν, «αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε ελέω της απουσίας του ΟΚΥπΥ, του αυταρχισμού και της ασέβειας που επιδεικνύει και κυρίως, λόγω της αγωνίας που μας διακατέχει για το μέλλον της δημόσιας υγείας στον τόπο μας».

Υπο-επιτροπές για εφαρμογή μέτρων επίλυσης προβλημάτων

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε γραπτή του δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τις συντεχνίες ανέφερε ότι «άκουσα με προσοχή τα αιτήματα των συντεχνιών και μετέφερα την ετοιμότητά μου να μεσολαβήσω, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που θα τερματίσει τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Όπως είπε, συμφωνήθηκε με τις συντεχνίες ότι θα δημιουργηθούν υπο-επιτροπές, οι οποίες θα εφαρμόσουν τα μέτρα που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων.

ΟΚΥπΥ: Αχρείαστα τα μέτρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, δήλωσε στη StockWatch ότι «τα οποιαδήποτε μέτρα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εν μέσω της πανδημίας, θεωρούμε ότι είναι αχρείαστα. Το μόνο που θα προσθέσουν είναι ταλαιπωρία στους ασθενείς».

«Ως οργανισμός έχουμε πολύ συχνή επαφή με όλες τις συντεχνίες των εργαζομένων, έχουμε προωθήσει και επιλύσει αρκετά διαχρονικά προβλήματα και έχει ξεκινήσει διάλογος όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα και τις δομές με τις συντεχνίες των γιατρών», είπε.

«Ως εκ τούτου, εν μέσω μιας διαδικασίας διαλόγου προς τί οι απεργιακές κινητοποιήσεις τις οποίες μάλιστα πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ», διερωτήθηκε.

Της Γεωργίας Χαννή