You are here

Παρέλυσαν για δύο ώρες τα φαρμακεία του δημοσίου

23/08/2019 11:40

Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα από τις 10 πμ μέχρι τις 12 το μεσημέρι οι φαρμακοποιοί των δημόσιων νοσηλευτηρίων μετά από την έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου υπαλλήλων φαρμακευτικών υπηρεσιών που συνήλθε στις 21 Αυγούστου 2019.

Η παγκύπρια συντεχνία δημόσιων υπαλλήλων με ανακοίνωση της σημειώνει ότι η στάση εργασίας κατ’ ουδένα λόγο δε στρέφεται εναντίον των ασθενών αλλά αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της εργοδοτικής πλευράς ώστε να προσέλθει σε γόνιμο διάλογο προς επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν με τις αλλαγές που προωθούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και επηρεάζουν άμεσα όλους τους φαρμακοποιούς δημόσιους υπάλληλους αποσπασμένους στον ΟΚΥΠΥ.

«Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει προβλήματα, τόσο με την υποστελέχωση των νοσοκομείων, τις μετακινήσεις και μεταθέσεις προσωπικού που τροχοδρομούνται παρακάμπτοντας την νενομισμένη οδό μέσω της ΕΔΥ, όπως και την προσπάθεια μεταβολής των όρων εργοδότησης όπως αυτοί αναφέρονται και περιγράφονται στα σχέδια υπηρεσίας και στα συμβόλαια εργοδότησης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς του υπουργείου υγείας και ούτε έγινε γνωστό αν καταβλήθηκαν προσπάθειες για έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο μερών για να αποφευχθεί το σημερινό δυναμικό μέτρο.

Ο πρόεδρος του κλάδου των φαρμακοποιών των δημόσιων νοσηλευτηρίων πάτερ Σωτήρης σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch είπε ότι οι φαρμακοποιοί κατέρχονται σε στάση εργασίας για να ζητήσουν από την εργοδοτική πλευρά, διάλογο.

«Μέχρι στιγμής η εργοδοτική πλευρά μας συμπεριφέρεται σαν πιόνια, λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην μας, κατερχόμαστε σε στάση εργασίας για να ζητήσουμε να μας ακούσουν και όχι για να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο μας», είπε.

Ο πάτερ Σωτήρης επισήμανε ότι από την στιγμή που από 1/9 θα κλείσουν τα παράθυρα των κρατικών φαρμακείων, κάποιοι φαρμακοποιοί θα περισσέψουν.

Οι φαρμακοποιοί που μένουν εκτός αποφάσισε το υπουργείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κλάδου, να τους μεταθέσει στις φαρμακευτικές υπηρεσίες στη Λευκωσία ανεξάρτητα από το που μένουν.

Η πρόταση των φαρμακοποιών του δημοσίου είναι να μείνουν στα φαρμακεία τους και αντί να εξυπηρετούν κόσμο από τα παράθυρα, να εργάζονται για τις φαρμακευτικές υπηρεσίες από την οθόνη του υπολογιστή τους.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου