You are here

Παρουσίαση των αναθεωρημένων καταλόγων των ιατρικών πράξεων

23/05/2019 17:01

Τους αναθεωρημένους καταλόγους των ιατρικών πράξεων, που θα καλύπτονται εντός του ΓεΣΥ και αφορούν στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας καθώς και τους αντίστοιχους αριθμούς μονάδων και τις αμοιβές για κάθε πράξη, παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Οι κατάλογοι θα αρχίσουν να ισχύουν από 1/6/2019. Ο Κ. Ιωάννου κάλεσε τους γιατρούς να μελετήσουν με προσοχή τα νέα δεδομένα πριν να λάβουν την απόφαση για συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ.

Οι κατάλογοι αυτοί δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2018 και μετά από μια επεξεργασία από επιστημονικές εταιρείες δημοσιεύτηκαν ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους ειδικούς γιατρούς.

Σήμερα δημοσιεύονται ξανά αναπροσαρμοσμένοι στα δεδομένα της Κύπρου και αφορούν 37 ειδικότητες. Σε συνεργασία με τον ΟΑΥ και μετά από πρωτοβουλία ομάδας ειδικών γιατρών να βοηθήσουν στην επαναξιολόγηση οι αποκλίσεις που υπήρχαν μειώθηκαν αρκετά.

Ο Κ. Ιωάννου επισήμανε ότι έχει γίνει εξορθολογισμός των Ιατρικών πράξεων χωρίς την αύξηση του προϋπολογισμού αφού έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε κάθε πράξη και κάλεσε τους γιατρούς σε συνεργασία έτσι ώστε τα αποτελέσματα τα είναι μόνο θετικά και προς το συμφέρων των ασθενών.

Κληθείς να δώσει μια ενδεικτική αλλαγή που έγινε στους νέους καταλόγους, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αύξηση της βαρύτητας της πρώτης επίσκεψης από 3 μονάδες σε 3,5, που κατ’ επέκταση θα επιφέρει αύξηση στην αντίστοιχη αμοιβή από €45 σε €52,5.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση και η βελτίωση των καταλόγων θα είναι διαρκείς και θα βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τον ΟΑΥ και των συμβουλευτικών επιτροπών που θα διοριστούν για να την επίβλεψη των καταλόγων και τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τις εγγραφές γιατρών στο ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο ΟΑΥ, ο αριθμός των διαθέσιμων παιδιάτρων ανέρχεται στους 100, ενώ ο αριθμός των προσωπικών γιατρών για ενήλικες στους 350.

Εξάλλου, ανέφερε ότι στο ΓεΣΥ έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής γύρω στους 150 Ειδικούς Ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, για να σημειώσει ότι ο αριθμός τους αναμένεται ότι θα αυξάνεται σταδιακά.

Στο μεταξύ, στο ΓεΣΥ εντάσσονται και οι περίπου 600 Ειδικοί Ιατροί του δημόσιου τομέα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε πως το ύψος της αμοιβής ανά ιατρική πράξη καθορίζεται με βάση τον προκαθορισμένο αριθμό μονάδων της κάθε ιατρικής πράξης, πολλαπλασιαζόμενο με την τιμή μονάδας του μηνός, σημειώνοντας ότι έχει δοθεί η εγγύηση, όπως η τιμή μονάδας για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του Συστήματος, θα ανέρχεται στα €15 και δεν θα μειωθεί κάτω από €13 ούτε θα ξεπεράσει τα €17.

Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε πως ο Ειδικός Ιατρός, για κάθε επίσκεψη, θα λαμβάνει τόσο την αμοιβή για μια επίσκεψη, όσο και την αμοιβή της αξίας των πράξεων, που θα παρέχει στον ασθενή, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επίσκεψης.

«Η πρώτη επίσκεψη», είπε, «για κάθε περιστατικό καθορίζεται στις 3,5 μονάδες, ενώ οι επαναληπτικές επισκέψεις (follow up) καθορίζονται στις 2 μονάδες, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της επίσκεψης. Για να δώσω ένα παράδειγμα, η πρώτη επίσκεψη σε Ειδικό Ιατρό Γαστρεντερολογίας θα αμείβεται με €52,5 (3,5 Χ €15=€52,5), ενώ κάθε επιπρόσθετη επίσκεψη θα αμείβεται με €30 (2 Χ €15=€30)».

Επιπρόσθετα, είπε πως «εάν στην επίσκεψη περιλαμβάνεται κολονοσκόπηση, ο Γαστρεντερολόγος θα αμείβεται επιπρόσθετα €315 (21 Χ €15=€315). Επομένως, εάν πρόκειται για πρώτη επίσκεψη, η συνολική αμοιβή του Ιατρού θα είναι €367,5 και για επαναληπτική επίσκεψη (κολονοσκόπηση) €345.

Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχόλιο του Προέδρου του ΠΑΣΙΝ, όπως το μετέφερε δημοσιογράφος, σχετικά με το Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή δεν αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά και εμμένει σε μεικτό σύστημα, ο κ. Ιωάννου τόνισε εκ νέου ότι η σχετική νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και προνοεί μονοασφαλιστικό σύστημα. «Εάν κάποιοι επιμένουν σε μεικτό σύστημα, υπάρχει η Βουλή, να πείσουν τους βουλευτές να προχωρήσουν αν θέλουν. Εμείς ως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εφαρμόζουμε αυτά που προβλέπονται στη νομοθεσία και δεν είναι στις προθέσεις μας να φέρουμε αλλαγές στην αρχιτεκτονική του συστήματος», δήλωσε.

Όσον αφορά στο Σχέδιο, ο κ. Υπουργός υπενθύμισε ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα και του ΠΑΣΙΝ και της ΟΕΒ που εκπροσωπεί τον ΠΑΣΙΝ. «Σε επιστολή που είχα λάβει τον περασμένο Νοέμβριο, ένα εκ των τεσσάρων αιτημάτων -το πρώτο κατ’ ακρίβειαν- αφορούσε σε επιδότηση για τη διαπίστευση και προχωρήσαμε με το συγκεκριμένο μέτρο. Αν τώρα που το παραχωρήσαμε δεν θεωρείται σημαντικό από κάποιους, μπορεί.

Μιλώντας με κάποια νοσηλευτήρια που μπορεί να είναι και σε άλλο μέγεθος και με άλλα οικονομικά δεδομένα -διότι εμείς σαν Υπουργείο Υγείας οφείλουμε να λάβουμε υπόψη το σύνολο των νοσηλευτηρίων και όχι συγκεκριμένα νοσηλευτήρια που μπορεί λόγω μεγέθους οι €60,000 επιδότηση μπορεί να μην είναι σημαντικό ποσό-, η συγκεκριμένη επιδότηση είναι πολύ σημαντική», είπε.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι από 1η Ιουνίου όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα έχουν το δικαίωμα για έκδοση της Κάρτας, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου