You are here

Πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού

06/05/2020 17:57

Στα 5 ανήλθαν την Τετάρτη τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 2.062 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκε από τις αρχές.

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 883, περιλαμβανομένων των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, από σύνολο 97 διαγνώσεων από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βρέθηκαν 2 θετικά κρούσματα.

Από σύνολο 241 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων δεν εντοπίστηκαν κρούσματα.
Επίσης, από σύνολο 651 εργαστηριακών διαγνώσεων σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό τις προηγούμενες μέρες δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Επιπλέον, από σύνολο 1.009 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία προέκυψαν 3 κρούσματα, ενώ από σύνολο 64 διαγνώσεων από τον έλεγχο 2.000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων, καθώς και στους οίκους ευγηρίας, δεν εντοπίστηκε κανένα θετικό κρούσμα.

Μιλώντας στην καθιερωμένη καθημερινή διάσκεψη Τύπου, ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας, Δρ. Μάριος Λοΐζου, ανέφερε ότι παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τα 3.760 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 260.000, ενώ πρόσθεσε ωστόσο ότι 1.259 εκατομμύριο άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Όπως είπε η Μεγάλη Βρετανία ξεπέρασε σήμερα την Ιταλία σε αριθμό θανάτων, φτάνοντας τις 29.427 θανάτους, το οποίο την καθιστά τη χώρα με τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, ο Δρ. Λοΐζου είπε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 13 άτομα, με ένα εξ αυτών να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή, ενώ δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο.

Εξάλλου, σημείωσε ότι διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής.

Ο Δρ. Λοΐζου είπε ακόμα ότι η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή, ενώ πρόσθεσε ότι σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας στην πατρίδα μας, μας χαροποιεί ιδιαίτερα ο μικρός αριθμός νέων κρουσμάτων και η συνεχής μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ», για να προσθέσει ότι «η αναμενόμενη βελτίωση του καιρού σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον τομέα των φαρμάκων και του εμβολίου, μας δίνουν το δικαίωμα επιπλέον αισιοδοξίας».

«Το άνοιγμα της κοινωνίας», είπε, «και η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας μας χαροποιεί, αλλά δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι πρώτη προτεραιότητά μας ήταν, είναι και θα παραμείνει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η δυνατότητά μας να προχωρήσουμε στο επόμενη βήμα θα στηριχθεί στην αυστηρή τήρηση αυτών που αποφασίστηκαν».

Ανέφερε πως «κάθε μέρα που περνά πρέπει να προσαρμοζόμαστε περισσότερο, τηρώντας με ακόμα πιο αυστηρό τρόπο τα μέτρα προστασίας. 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν οποιαδήποτε νεότερα δεδομένα σε σχέση με τη σύνδεση του καπνίσματος και του κορωνοϊού, ο κ. Λοΐζου είπε ότι «όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση υπήρχε μια αρχική έρευνα από τη Γαλλία, η οποία δημοσιεύθηκε και η οποία έδειξε ότι πιθανά άτομα τα οποία ήταν καπνιστές να εμφάνιζαν  λιγότερο σοβαρές μορφές της νόσου ή σε μικρότερο ποσοστό σοβαρής μορφής νόσου».

«Αυτό συντάραξε τότε τα δεδομένα και ακολούθησαν και άλλες έρευνες οι οποίες δεν επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα. Δημοσιεύθηκε πρόσφατα μια μεγάλη έρευνα από τις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ακριβώς το αντίθετο και επιβεβαίωσε ουσιαστικά αυτό που ξέραμε ότι το κάπνισμα και η νικοτίνη προκαλεί μεταξύ άλλων παθήσεων και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία ασθενείς με χρόνια  αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι αυτοί που παρουσιάζουν και τις πιο σοβαρές μορφές της νόσου», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι «επειδή η αρχική έρευνα ήταν αρκετά σημαντική, για τη φάση που εμφανίστηκε, φαίνεται ότι στη Γαλλία θα ακολουθήσουν και άλλες με αυτό το σκοπό», ωστόσο, συμπλήρωσε πως «παραμένει η εικόνα αυτή τη στιγμή ότι το κάπνισμα προκαλεί τα γνωστά προβλήματα και δεν έχουμε πέραν μίας έρευνας κάποια στοιχεία που να δείχνουν ότι ειδικά στην περίπτωση του κορωνοϊού να ωφελεί το κάπνισμα».