You are here

Πιο αυστηρά μέτρα και στο βάθος οικονομική στήριξη

05/01/2022 07:31

Κλείδωσε χθες βράδυ η δέσμη νέων μέτρων που τίθενται σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα μέτρα που εξετάστηκαν κατά τη σύσκεψη αρμόδιων υπουργών και μελών της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, αφορούν κυρίως αυστηροποίηση υφιστάμενων μέτρων.

Στη σύσκεψη παρέστησαν εκτός από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής και οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και ο υφυπουργός Καινοτομίας.

Μελέτη πριν την οικονομική στήριξη επαγγελματικών κλάδων

Στο μεταξύ, με βάση πληροφορίες της StockWatch, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, δεσμεύτηκαν χθες ότι θα διενεργήσουν μελέτη για διαπίστωση του μεγέθους της ζημιάς που έχουν υποστεί συγκεκριμένοι κλάδοι από την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και την εκτόξευση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να βάλουν πρόωρα λουκέτο. Η μελέτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προηγηθεί της ανακοίνωσης οποιωνδήποτε μέτρων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στους συγκεκριμένους κλάδους.

Όπως έγραψε η StockWatch, στον υπουργό Οικονομικών απευθύνθηκαν τις τελευταίες μέρες ζητώντας οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των κλάδων διασκέδασης και διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης ότι σύμφωνα με στοιχεία, ο κύκλος εργασιών των χώρων εστίασης αυξήθηκε το 2021 κατά 30% σε σχέση με το 2019. Γι’ αυτό, όπως διαρρέει, υποστήριξε, ότι δεν δικαιολογείται η οποία στήριξη στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο κ. Πετρίδης, φέρεται να εξέφρασε ταυτόχρονα ικανοποίηση, διότι τα νέα μέτρα που κλείδωσαν μετά από τις μαραθώνιες ολοήμερες διαβουλεύσεις του υπουργού Υγείας με τους ειδικούς και συνεργάτες του δεν κλειδώνουν ουσιαστικά την οικονομία.

Τα μέτρα που έπονται σήμερα

Η δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch περιλαμβάνουν τα εξής:

-Μείωση του αριθμού των συναθροισθέντων στις οικίες στα 10 άτομα αντί 20 που ισχύει σήμερα.

-Στους χώρους εστίασης, στους γάμους, τις βαπτίσεις και στα νυχτερινά κέντρα θα μπορούν να βρίσκονται μόνο μέχρι 200 άτομα σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, καθώς εκεί ανιχνεύονται αυξημένα κρούσματα. Υπήρχε εισήγηση για 250 άτομα αλλά επικράτησε η άποψη των επιδημιολόγων για 200 άτομα.

-Η θεία λειτουργία την ημέρα των Θεοφανίων θα γίνει με παρουσία πιστών, ωστόσο είναι η υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας εντός και εκτός των εκκλησιών, με τους ειδικούς να προκρίνουν και τη μείωση του αριθμού των πιστών στις εκκλησίες.

Τι θα γίνει με τηλεργασία, ξενοδοχεία, σχολεία και self test

Όσον αφορά το ποσοστό της τηλεργασίας παραμένει στο 40% αν και υπήρξε εισήγηση για μείωση του αριθμού των ζωτικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, επιδημιολόγοι διαφώνησαν με την εισήγηση, με το μέτρο να παραμένει για την ώρα ως έχει.

Στο τραπέζι τέθηκε και η εισήγηση όπως τα ξενοδοχεία να δέχονται μόνο εμβολιασμένα άτομα, αλλά και η περαιτέρω αυστηροποίηση των ελέγχων τήρησης των πρωτοκόλλων.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, ενώ το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η συχνότητα διενέργειας τεστ στις σχολικές μονάδες.

Η διάθεση των self test στους πολίτες φαίνεται να έχει αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα και γι’ αυτό υπάρχει εισήγηση ώστε να δοθεί στους πολίτες ακόμη ένα πακέτο self test, ενώ πλέον θα μπορούν να λαμβάνουν το πακέτο από το φαρμακείο και οι μαθητές 12 με 17 ετών.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης της καραντίνας από 10 ημέρες σε 5, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την ώρα το θέμα μπαίνει στο συρτάρι και θα τεθεί ενώπιον του υπουργού Υγείας και των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τη νοσηρότητα της παραλλαγής Όμικρον.

Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί, ενώ θα ακολουθήσουν σχετικές δηλώσεις από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας.

Της Ηρώς Ευθυμίου