You are here

Ποια μέτρα ξεκλειδώνουν και ποια όχι

25/02/2021 07:06

Υπό το βάρος της ανησυχίας που επικρατεί για μια πιθανή νέα έξαρση των κρουσμάτων ανά το παγκύπριο και όχι μόνο στη Λεμεσό στην οποία για την ώρα δε θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα παρά την αυξητική τάση των κρουσμάτων, αποφασίζεται σήμερα το σταδιακό ξεκλείδωμα των περιοριστικών μέτρων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα ανάψει πράσινο σήμερα για αποκλιμάκωση των μέτρων. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σε διάσκεψη Τύπου, το μεσημέρι από τον Υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της πρώτης και δευτέρας Λυκείου και οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών.

Σε δεύτερο στάδιο και συγκεκριμένα μια εβδομάδα αργότερα, στις 8 Μαρτίου, θα επιστρέψουν στις τάξεις και οι μαθητές του γυμνασίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα ανάψει πράσινο και στο ξεκλείδωμα των απογευματινών δραστηριοτήτων των μαθητών υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των πρωτοκόλλων.

Από την 1η Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν επίσης οι σχολές χορού, τα ωδεία και οι σχολές μαθημάτων τέχνης, με περιορισμούς πέντε ατόμων ανά ομάδα.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα γυμναστήρια και οι κλειστοί χώροι άθλησης για ατομική εκγύμναση.

Επίσης θα επιτραπεί και η πρόσβαση εκ νέου στα μονοπάτια της φύσης.

Συνεχίζουμε με sms

Όσον αφορά τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να υφίστανται τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου. Μεταξύ αυτών είναι η αποστολή δύο sms το 24ωρο ανά πολίτη στο 8998. Επίσης η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 η ώρα το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Η επανεκκίνηση των χώρων εστίασης τοποθετείται μετά τις 16 Μαρτίου και το άνοιγμα των γηπέδων για τους φιλάθλους προς τα τέλη Μαρτίου με περιορισμένο αριθμό φιλάθλων.

Ούτε λόγος ακόμη για ανοικτές τελετές σε γάμους και βαφτίσεις.

Αντί νέα μέτρα, αυξημένη αστυνόμευση στη Λεμεσό

Όσον αφορά τη Λεμεσό στην οποία η επιδημιολογική εικόνα της πόλης κτύπησε καμπανάκι αποφασίστηκε η αύξηση του αριθμού των αστυνομικών που περιπολούν για την τήρηση των μέτρων από 12 που είναι σήμερα σε 29. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να αυξηθούν και τα συνεργεία διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης, με μεταφορά συνεργείων από την Πάφο και τη Λάρνακα στη Λεμεσό.

Ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, σύμφωνα την Επίκουρο Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, προσβλέπει στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών καθώς ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχει εμβολιασθεί το 20% του πληθυσμού ενώ μέχρι τέλος Απριλίου να έχει καλυφθεί το 45%.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ανακοινώθηκαν 143 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ το ποσοστό θετικότητας κυμάνθηκε στο 0,54%.

Της Ηρώς Ευθυμίου