You are here

Πονοκέφαλος το AstraZeneca, ψάχνουν λύσεις στο ΥΠΥΓ

09/04/2021 11:17

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον το πρόβλημα με την Πύλη Εμβολιασμού, διότι οι εν δυνάμει δικαιούχοι καραδοκούν και μόλις ανοίξει η Πύλη, προσπαθούν να επιλέξουν ένα από τα άλλα δύο εμβόλια εκτός από αυτό της AstraZeneca. Τελικά μένουν παραπονεμένοι διότι, από τα πρώτα δευτερόλεπτα, εξαντλούνται τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Το φαινόμενο άρχισε να δημιουργεί έντονο πονοκέφαλο στο Υπουργείο Υγείας το οποίο καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου, δήλωσε στη StockWatch, ότι «από την πρώτη ημέρα που άνοιξε η Πύλη έχουμε αυτό το πρόβλημα διότι 200 άτομα προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού το ίδιο δευτερόλεπτο σε συγκεκριμένο εμβόλιο, άρα είναι φυσικό να κλείνει όποιος προλάβει και οι υπόλοιποι να λαμβάνουν την απάντηση ότι δεν είναι διαθέσιμο το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί να μην δοθεί προτεραιότητα σε άτομα με ιστορικό θρομβώσεων να επιλέξουν εμβόλια της Pfizer ή της Monderna, αντέστρεψε το ερώτημα λέγοντας «αυτό δεν θα αποτελέσει διάκριση μεταξύ πολιτών; Δεν γίνεται να μιλάς για ίση πρόσβαση και μετά να κάνεις διακρίσεις», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «είναι λογικό ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση παρήγγειλε μεγαλύτερες ποσότητες από το εμβόλιο της AstraZeneca, να διατίθενται στο σύστημα περισσότερα από αυτά τα εμβόλια».

Διευκρίνισε ότι η αναλογία είναι ένα προς τρία Pfizer και ένα προς δύο Monderna.

Η κ. Κυριάκου, διαμήνυσε ότι «υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για να κλείσουν οι εν δυνάμει δικαιούχοι το εμβόλιο τους, διότι ο στόχος είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου το Υπουργείο Υγείας σκέφτεται διάφορες δράσεις για καλύτερη ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποφευχθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Σχολιάζοντας την ανοδική πορεία που πήραν τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες είπε ότι αν και προβληματίζει το γεγονός το Υπουργείο Υγείας εντούτοις είναι φυσικό να αυξηθούν τα κρούσματα επειδή άνοιξαν ταυτόχρονα πολλοί χώροι.

Υπενθύμισε την τήρηση των μέτρων όπως η μάσκα και οι απαραίτητες αποστάσεις στους χώρους εστίασης.

Η Πύλη Εμβολιασμού, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την Τρίτη αποφασίστηκε να ανοίγει μόνο για μια ηλικία ως εκ τούτου σήμερα είναι στη διάθεση των ηλικιών 59 και 60  χρόνων, βρίσκονται 15.020 ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα ενώ μέχρι τις 10 η ώρα το πρωί διευθετήθηκαν συνολικά 4,100.

 Για τα άτομα άνω των 61 ετών θα ανοίξει η Πύλη Εμβολιασμού αύριο.

Της Ηρώς Ευθυμίου