You are here

Πράσινο στην επέκταση του Ινστιτούτου Νευρολογίας

14/01/2022 12:26

Η περιβαλλοντική αρχή άναψε πράσινο στην ανέγερση του νέου κτηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, το οποίο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο σε 30 μήνες μετά την εξασφάλιση όλων των αδειών.

Το νέο κτήριο, το οποίο θα έχει έκταση περίπου 10,000 τετραγωνικών μέτρων, θα ανεγερθεί δίπλα από το υφιστάμενο κτήριο του Ινστιτούτου, επί της λεωφόρου Ηρώων στον Άγιο Δομέτιο.

Το κόστος του έργου, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανέγερση του κτηρίου μαζί με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό για τις νέες ερευνητικές ομάδες, ανέρχεται στα €31 εκατ. και θα καλυφθεί μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με κυβερνητική εγγύηση.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το έργο θα περιλαμβάνει ερευνητικά και διαγνωστικά εργαστήρια, γραφειακούς χώρους και χώρους διδασκαλίας, χώρους υπηρεσιών και υποστήριξης, εσωτερικό αμφιθέατρο, υπόγειο και υπαίθριο χώρο στάθμευσης, καθώς και υπαίθριο αμφιθέατρο. Το κτήριο θα συνδέεται με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου μέσω ημιυπόγειας σήραγγας στο επίπεδο του ισογείου.

Η ανάπτυξη θα αποτελείται από κτήριο εφτά επιπέδων, μεταξύ των οποίων:

Δύο υπόγεια

Ένα ισόγειο

Ένα μεσοπάτωμα

Τρεις όροφοι

Τα πρώτο υπόγειο θα αποτελείται κυρίως από εργαστήρια, ενώ στους χώρους του δεύτερου υπογείου θα φιλοξενείται το τμήμα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας. Στους υπόλοιπους ορόφους θα δημιουργηθούν γραφειακοί χώροι, σχολή μεταπτυχιακού τίτλου και εκθεσιακός χώρος που θα στεγάζεται στο ισόγειο.

Η περιβαλλοντική αρχή η οποία εξέτασε τα χαρακτηριστικά του έργου και τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον αποφάνθηκε ότι δεν απαιτείται Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.