You are here

Προειδοποιούν για καλοκαιρινό lockdown

12/05/2021 07:26

Δυο μέρες μετά την άρση του lockdown, επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος διασποράς του ιού δεν έχει ξεπεραστεί και ότι η επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς ενδέχεται να ανεβάσει τα κρούσματα.

Στην καθιερωμένη τους τηλεδιάσκεψη χθες βράδυ προέβησαν σε ανασκόπηση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων, υπό το βάρος της μαζικής σύναξης 20 χιλ. οπαδών της πρωταθλήτριας Ομόνοιας και της ανοχής που επέδειξε η Αστυνομία, και με χθεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Κολιού, δήλωσε στη StockWatch, ότι το ταυτόχρονο ξεκλείδωμα όλων σχεδόν των τομέων της οικονομίας θα ανεβάσει τον αριθμό των κρουσμάτων και απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας.

«Σε 1-2 εβδομάδες μετά το άνοιγμα της οικονομίας θα διαφανούν τα πρώτα αποτελέσματα και ενδεχομένως να παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων μετά τα χθεσινά γεγονότα και τις μαζικές συγκεντρώσεις των φιλάθλων, αλλά και επειδή ο κόσμος δεν τηρεί τις σωστές αποστάσεις και ούτε χρησιμοποιεί τη μάσκα του», είπε.

Σημείωσε ότι «επισυμβαίνουν διάφορα γεγονότα τα οποία ενδεχομένως να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα».

Η κ. Κολιού εξέφρασε ωστόσο ικανοποίηση, διότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα τρέχει με αυξημένους ρυθμούς και αυτό μπορεί, όπως επεσήμανε, να αποτρέψει την ευρεία διασπορά του κορωνοϊού.

«Η ανοσία του πληθυσμού ελπίζουμε ότι θα νικήσει την εξάπλωση του ιού», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, πριν μερικές ημέρες είχε δηλώσει ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός του 60% του πληθυσμού και η χώρα θα αποκτήσει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, τόνισε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ήταν σαφέστατες ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Η δήλωση του κ. Καραγιάννη ήταν χαρακτηριστική, «θα γυρεύουμε το λάθος εάν υπάρξει πισωγύρισμα» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε μια - δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αυξημένο αριθμό κρουσμάτων». Έριξε την μπάλα στο γήπεδο της αστυνομίας, λέγοντας ότι «είναι ευθύνη της αστυνομίας η τήρηση της τάξης και η αποτροπή μαζικών εκδηλώσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη ακόμη και τα 390 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες, δεν μπορούν να θεωρούνται χαμηλός αριθμός, λαμβανομένου υπόψη ότι η χώρα ήταν για δύο εβδομάδες σε lockdown.

Πάντως, το ποσοστό θετικότητας χθες διαμορφώθηκε στο 0,59 τοις εκατόν.

Της Ηρώς Ευθυμίου