You are here

Προχωρά η πρόταση για τρίτη δόση εμβολιασμού

31/08/2021 13:39

Προχωρά η πρόταση για χορήγηση της τρίτης δόσης όπως συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί  μεταξύ του υπουργού υγείας και μελών της επιδημιολογικής συμβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, ο Υπουργός υγείας  Μιχάλης Χατζηπαντέλας πρόκειται να υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για έναρξη χορήγησης τρίτης δόσης.

Η πρόταση θα προχωρήσει εφόσον δεν τίθεται κάποιο νομικό κώλυμα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας θα ζητηθεί νομική γνωμοδότηση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Εμβόλια mRNΑ

Για την τρίτη δόση όπως προτάθηκε από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την 3η δόση θα χορηγηθούν εμβόλια τύπου mRNA  δηλαδή αυτά των Pfizer και Moderna.

Προτεραιότητα σε ηλικίες άνω των 65 και ευπαθείς ομάδες

Σε πρώτο στάδιο όπως συζητήθηκε θα δοθεί προτεραιότητα, σε άτομα 65 ετών και πάνω, στους οίκους ευγηρίας καθώς και σε κάποιες ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας, νοουμένου ότι ένα άτομο έχει συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Για παράδειγμα ένα άτομο 80 ετών που εμβολιάστηκε τον Ιούνιο δεν θα εμβολιαστεί με την 3η δόση σε αυτή τη φάση.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες θα δοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε σήμερα ότι ο χρόνος τρέχει και πως είναι ανάγκη να ληφθούν κάποιες αποφάσεις γρήγορα, ώστε να ξεκινήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός.

Μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι «όσο αργούμε, τόσο προβληματική θα είναι η έξαρση» του ιού το επόμενο διάστημα. Υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση, θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς να αναμένονται οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ο ΕΜΑ όπως είπε, αναμένει περαιτέρω αποτελέσματα από κλινικές μελέτες σχετικά με την ανοσοαπάντηση στα εμβόλια σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα πανεπιστήμια ενόψει της επιστροφής φοιτητών, ο κ. Καραγιάννης, υποστήριξε ότι «τουλάχιστον κατά την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, θα πρέπει τα μέτρα να είναι πιο αυστηρά και εάν όλα πάνε καλά, τα πράγματα μπορούν να χαλαρώσουν».

Χ.Χ.