You are here

Προς επίτευξη στόχου για εγγραφές προσωπικών ιατρών

21/02/2019 16:39

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε ότι αφορά τις εγγραφές προσωπικών ιατρών στους καταλόγους για συμμετοχή στο ΓΕΣΥ, ώστε να τεθεί σε λειτουργία του σύστημα.

Μιλώντας μετά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής υγείας, ο διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο ΓΕΣΥ 250 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες ενώ, συνεχίζεται το ενδιαφέρον και εκ μέρους ειδικών γιατρών.

«Με βάση τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι εγγραφές προσωπικών ιατρών, εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες για λειτουργία του ΓΕΣΥ», είπε ο κ. Τσινωντίδης.

Σημείωσε ότι σταδιακά αυξάνεται και ο αριθμός των παιδιάτρων που θα συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ αν και δεν είναι ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο και πρόσθεσε ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να αρχίσουν οι εγγραφές δικαιούχων στους καταλόγους για τους προσωπικούς γιατρούς.

Με αργούς ρυθμούς οι κανονισμοί για προσωπικούς γιατρούς

Η συνεδρίαση της επιτροπής υγείας αφορούσε τους κανονισμούς σε σχέση με τους προσωπικούς και τους ειδικούς γιατρούς, ωστόσο η συζήτηση δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει με βουλευτές και εμπλεκόμενους να κάνουν λόγω για κωλυσιεργία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Κωστάκης Κωνσταντίνου έδωσε περιθώριο χρόνου ώστε να πραγματοποιηθούν επαφές μεταξύ του ΟΑΥ, εκπροσώπων του υπουργείου υγείας και των ιατρών, με σκοπό να εξεταστούν ζητήματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους φορείς και να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς η συζήτηση στη βουλή. Συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων έχει διευθετηθεί για την επόμενη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου του 2018.

Εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΚΙ και του ΠΙΣ, σχολίασαν σε δηλώσεις τους αναφορά του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη που έγινε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, σύμφωνα με την οποία εάν διαπιστωθεί ανάγκη, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού του ΓΕΣΥ. Υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο θα δώσει επιπρόσθετη ώθηση στο ΓΕΣΥ και πως έμπρακτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα αντιμετωπιστεί με ικανοποίηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρό ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και ΟΑΥ από τη μια και ΠΙΣ από την άλλη αναφορικά με τη μέθοδο που θα αμείβεται η πιο πάνω κατηγορία».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως για το κόμμα του «το πλέον ανησυχητικό, το οποίο προκύπτει μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ αδυνατούν να απαντήσουν τεκμηριωμένα σε προβλήματα, τα οποία υποδεικνύονται». 

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Έφη Ξάνθου, εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου, με ψήφιση των κανονισμών, ώστε να μπουν στο σύστημα οι προσωπικοί γιατροί και να μπορούν να εγγράφουν τους ασθενείς τους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Δημήτρης Αποστόλου, είπε ότι το κόμμα του ζητά από την επιτροπή υγείας να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τις συζητήσεις, οι κανονισμοί να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατόν προς ψήφιση και ο κάθε ένας να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Της Μαρίας Χαμπή