You are here

Πρώτη η Κύπρος στη χορήγηση φαρμάκων για Covid-19

17/01/2022 13:41

Η Κύπρος ξεκινά από σήμερα τη χορήγηση του φαρμάκου Molnupiravir (Lagevrio) αποτελώντας μία από τις πρώτες χώρες που προχωρούν σε αυτό το βήμα.

Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, δήλωσε ότι το φάρμακο μειώνει την ικανότητα του ιού SARS-CoV-2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό αυξάνοντας τον αριθμό των αλλοιώσεων (μεταλλάξεις) στο γενετικό υλικό του ιού (γνωστό ως RNA), με τρόπο που επηρεάζει δυσμενώς την ικανότητα πολλαπλασιασμού του SARS-CoV-2.

Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα με νόσο COVID-19 τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Το φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη (PCR ή Rapid Ag Test) ήπια ή μέτρια νόσο COVID-19 που δεν χρήζουν νοσηλείας, εντός 5 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία διενέργειας τεστ (όποιο έχει συμβεί πρώτο) και με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου με εγκεκριμένο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Δρ Παναγιωτοπούλου, σημείωσε ότι δόθηκε σύσταση από τον ΕΜΑ για άμεση διάθεση προς το κοινό, ωστόσο δεν είναι αδειδοτημένο φαρμακευτικό σκεύασμα. Βρίσκεται, όμως, στη διαδικασία αδειοδότησης.

Απαντώντας στην ερώτηση στο YgeiaWatch τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΕΜΑ δεν δώσει άδεια, η Δρ Παναγιωτοπούλου απάντησε ότι σίγουρα ο ΕΜΑ διαπιστώνει ότι τα οφέλη από τη χρήση του είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Κληθείς να απαντήσει πότε θα έρθει στην Κύπρο το χάπι της Pfizer, η Δρ Παναγιωτοπούλου είπε ότι αναμένεται τον επόμενο μήνα. «Η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες», δεν αφήνει κανένα φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της Covid, υπογράμμισε.