You are here

ΠτΔ: Απολογισμός δράσεων για τομέα υγείας

16/11/2022 13:21

Τον απολογισμό του τομέα της υγείας παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λίγους μήνες πριν την λήξη της δεκαετούς θητείας του στο προεδρικό μέγαρο.

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ανθεκτικού συστήματος υγείας, με ποιοτικές υπηρεσίες θεραπείας και φροντίδας για κάθε πολίτη, χωρισμένος σε έξι ενότητες που αφορούν: μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές πολιτικές για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας, τις επενδύσεις της κυβέρνησης στον τομέα, την πολιτική για τα φάρμακα, τις εθνικές στρατηγικές και πολιτικές στον τομέα και τη στήριξη στις ειδικές ομάδες ασθενών, στην διαχείριση της πανδημίας και στον προγραμματισμό για ενίσχυση του συστήματος υγείας μέσω του σχεδίου «Κύπρος_Το αύριο».

Μιλώντας για την πρώτη ενότητα, ο ΠτΔ, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Δημοκρατίας το οποίο εξασφαλίζει δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε, οι συζητήσεις του ΓεΣΥ ξεκίνησαν το 1966 και μεταφέρθηκαν στηνΒουλή το 2021, με το σύστημα να διαψεύδει σύμφωνα με τον ΠτΔ, ό,τι ειπώθηκε για τον εκσυγχρονισμό του τομέα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, με το ΓεΣΥ συμβλήθηκαν, 85% του συνόλου των γιατρών, 96% των κλινικών εργαστηρίων, 97% των φαρμάκων και 58 νοσηλευτήρια που καλύπτουν γύρω στο 92% των διαθέσιμων κλινών.

Ακόμη, όπως είπε, μέσω του συστήματος υπάρχουν 2742 δημόσιες και ιδιωτικές κλίνες, ενώ πριν την εφαρμογή του συστήματος ο αριθμός ήταν 1543 κλίνες, σημειώνοντας αύξηση 78%.

Κατά το 2021 σημειώθηκαν 100 χιλ. εγχειρήσεις σε δικαιούχους του ΓεΣΥ, ενώ πριν την ένταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα ο αριθμός ήταν 34 χιλ.

Ο πρόεδρος, αναφέρθηκε και στις στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες του συστήματος, αναλύοντας τα μέτρα εξάλειψης διαφθοράς που εντοπίστηκαν ως εξής: διαφοροποίηση μοντέλου αποζημίωσης προσωπικού γιατρού, ποιοτική αξιολόγηση και έλεγχος παραπεμπτικών από προσωπικούς σε ειδικούς γιατρούς αλλά και για εξετάσεις, καθορισμό μέγιστου αριθμού μονάδων ανά γιατρό ανά μήνα και απαγόρευση νοσηλευτηρίων να παρέχουν υπηρεσίες ιδιωτικά σε δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Ακόμη, σημείωσε ότι για τα φαινόμενα διαφθοράς λήφθηκαν επιπλέον μέτρα, όπως: νομοσχέδιο για τον θεσμό του «Συνήγορου του Ασθενή», συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους για ανάπτυξη μοντέλου αποζημίωσης για την πρωτοβάθμια και ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας και αγορά ειδικού λογισμικού για ανάλυση ενδονοσοκομειακών περιστατικών για καταχρήσεις και απάτες.

Στην δεύτερη ενότητα, ο ΠτΔ αναφέρθηκε στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας η οποία είναι συνδεδεμένη απόλυτα με το ΓεΣΥ και αναμένεται σε πλήρη λειτουργία το Δεκέμβριο του 2024.

Η εφαρμογή της αφορά ένα αρχείο στην διάθεση του κάθε πολίτη, ώστε να υπάρχει διευκόλυνση για τους πολίτες και του παρόχους υπηρεσιών υγείας σχετικά με το ιστορικό των ασθενών τους.

Στην τρίτη θεματική ενότητα, είναι η αναβάθμιση των κέντρων υγείας, μια ενέργεια μετά την διαπίστωση του σοβαρού κενού στην παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο, εξαιτίας της μη συμπλεγματοποίησης των κέντρων υγείας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος, συμπλεγματοποιήθηκαν 14 κέντρα υγείας, ενώ επεκτάθηκε το ωράριο λειτουργίας τους με τα 14 εκ των 38 παγκυπρίως να λειτουργούν μέχρι τις 19:30 και άλλα 8 σε αγροτικές περιοχές 24ώρα.

Ακόμη, τα κέντρα πλέον λειτουργούν ως πολυιατρεία για καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών και στελεχώνοντας τα κέντρα με περισσότερο από ένα γιατρό και νοσηλευτή.

Η ενότητα 4 αφορά την ενίσχυση υπηρεσίας ασθενοφόρων για αντιμετώπιση αδυναμιών, όπως απουσία οργανωμένου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Το κράτος δημιούργησε συντονιστικό κέντρο ελέγχου κλήσεων ασθενοφόρων με 24ωρη λειτουργία, ενώ συντονίζει τις κλήσεις των ασθενοφόρων.

Επιπλέον, δημιουργήθηκαν 13 νέοι σταθμοί ασθενοφόρων και ενισχύθηκε η στελέχωση των ασθενοφόρων. Όπως είπε ο ΠτΔ, το 2012 δεν υπήρχε κανένας εκπαιδευμένος διασώστης, ενώ σήμερα υπάρχουν 76 διασώστες και 130 νοσηλευτές πληρωμάτων.

Οι ανταποκρίσεις ασθενοφόρων το 2012 ήταν 35 χιλ. και το 2021 77 χιλ. σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις του κράτους στον τομέα, ο ΠτΔ είπε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου υγείας το 2022 είναι €1,05 δισ., ενώ το 2013 περιλάμβανες δαπάνες €585 εκατ. Σημειώνεται αύξηση είπε, 79% επί του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες του ΟΑΥ, το 2020 και 2021 ανήλθαν σε €2,2 δισ., ενώ αναμένεται για το 2022 να αγγίξουν το €1,35 δισ. Από το 2023 μέχρι το 2027 οι δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν σε €7,3 δισ.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη σε έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται, ύψους €351 εκατ. τα οποία συμβάλλουν στην βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας.

Όσον αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό, από το 2013 μέχρι το 2021 οι επενδύσεις ανήλθαν σε €89 εκατ., ενώ για το 2022 αναμένεται να δαπανηθούν άλλα €24 εκατ.

Ακόμη, ο ΠτΔ, αναφέρθηκε σε 14 εθνικές στρατηγικές για ενίσχυση του ΓεΣΥ και της ευαισθητοποίησης του κοινού για πρόληψη.

Αναφορικά με την πανδημία, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στα κυριότερα επιτεύγματα του τομέα, όπως η ενίσχυση αναγκαίων υποδομών, δωρεάν νοσηλεία και δωρεάν παροχή τεστ ανίχνευσης και ειδικά σχέδια στήριξης επιχειρήσεων.

Μ.Κ.