You are here

ΠτΔ: Η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει το ΓεΣΥ

07/03/2023 13:50

Η κυβέρνηση όχι μόνο θα στηρίξει το ΓεΣΥ, αλλά θα το αναβαθμίσει περισσότερο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, συνοδευόμενος από την Υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη.

Κατά την επίσκεψη του, μιλώντας στα στελέχη και το προσωπικό του Νοσοκομείου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αναγνωρίζω το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζετε. Και αυτό δεν το λέω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά το 2015 είχα την τύχη να γεννηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού η τέταρτη κόρη μου και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις υπηρεσίες και την ποιότητα που προσφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

«Για μένα και την Κυβέρνηση μας, το ΓεΣΥ ήταν η σημαντικότερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε σε αυτό τον τόπο και αυτή η σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση θα στηριχθεί από τη δική μας Κυβέρνηση. Όχι μόνο θα στηριχθεί, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο», τόνισε.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν», συμπληρώνοντας ότι «δεν θα πειράξουμε τη φιλοσοφία, όμως, ναι, υπάρχουν προβλήματα, μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση είναι πολύ λογικό να έχει προβλήματα. Το αντίθετο θα ήταν το περίεργο».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τέσσερεις τομείς, όπου το κράτος θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό, κυρίαρχο ρόλο. Οι τομείς της δημόσιας Υγείας, της δημόσιας Παιδείας, ο τομέας του κοινωνικού κράτους και ο τομέας της δημόσιας ασφάλειας.

Όπως ανέφερε, η Υπουργός Υγείας έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα τις επαφές με όλους τους εταίρους που αφορούν τον τομέα της υγείας και ακολούθως, σε περίπου δύο βδομάδες, θα έχουν μια συνάντηση, όπου θα καθοριστούν χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, «εκείνο που μετρά στο τέλος της ημέρας, εκεί που θα κριθούμε και εμείς ως Κυβέρνηση και εσείς ως επιστημονικό, διοικητικό προσωπικό, ΟΚΥπΥ, ΟΑΥ, εσείς κ. Κανάρη ως Υπουργός Υγείας, είναι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Είναι εκεί που πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια μας».

Μεταξύ άλλων, ο ΠτΔ ζήτησε τη συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, για να γίνουν αλλαγές. «Αμέσως μετά τις επαφές σας με την κ. Κανάρη, όχι μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αλλά και με όλα τα νοσοκομεία, θα έρθετε να συζητήσουμε βάζοντας χρονοδιαγράμματα επίλυσης αυτών των προβλημάτων που έχουν αναφερθεί», είπε.

«Έχω λάβει και εγώ αυτές τις μέρες αρκετά μηνύματα, σήμερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να λάβεις οποιοδήποτε μήνυμα, όταν έγινε γνωστό ότι θα έρθω στο νοσοκομείο Λεμεσού», ανέφερε, καθώς και αρκετές φωτογραφίες, ειδικά για το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε να μην υπάρξουν ξανά τέτοιου είδους φαινόμενα».

Ερωτηθείς γιατί ξεκίνησε από το Νοσοκομείο Λεμεσού και αν έπαιξαν ρόλο κάποια περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας ή ήταν τυχαίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η απόφαση έγινε πριν δουν το φως της δημοσιότητας κάποια περιστατικά. Επέλεξα να έρθω στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάριο Νοσοκομείο, τώρα επέλεξα να ξεκινήσω αυτές τις συναντήσεις από εδώ.

Τέτοιου είδους συναντήσεις θα γίνουν και χωρίς τη δική σας παρουσία (των ΜΜΕ) και χωρίς σχετική ανακοίνωση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό θα είναι αιφνιδιασμός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «αιφνιδιασμός όχι για να δημιουργήσουμε προβλήματα ή να προκαλέσουμε στον οποιονδήποτε δυσκολίες. Θεωρώ υποχρέωση, θεωρώ καθήκον, να κάνουμε τέτοιου είδους επισκέψεις, πολύ περισσότερο οι αρμόδιοι Υπουργοί, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στους τέσσερεις τομείς που προανέφερα. Ένα κράτος υπάρχει, για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πολιτικής και της δημόσιας ασφάλειας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Διευθυντή του Νοσοκομείου ότι τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε γηριατρεία και κατά πόσον αυτό τον απασχολεί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «φυσικά και με προβληματίζει, το συζήτησα και με την Υπουργό, και με το προσωπικό ειδικότερα στην παθολογική κλινική και εκείνο που διαπιστώνω – το είδα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και αν δείτε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα υπάρχει σχετική αναφορά – εκείνο που απουσιάζει είναι το να έχουμε πολιτική ως κράτος, διαχρονικά, για την τρίτη ηλικία. Είναι ένας τομέας που υστερούμε σε σημαντικό βαθμό σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής για την τρίτη ηλικία είναι κάτι που οδηγεί και στην αναφορά που έγινε προηγουμένως κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους ιατρούς».

«Είμαι σίγουρος ότι αν καταφέρουμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, στο τέλος της ημέρας θα είμαστε όλοι κερδισμένοι και πάνω από όλους ο κυπριακός λαός που και εσείς, αλλά και εμείς είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του», σημείωσε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τα στελέχη του νοσοκομείου, ώστε, όπως είπε, να ακούσει από όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή για την κατάσταση πραγμάτων.

Ο.Σ.