You are here

Safe Pass παντού στο Υπουργικό

30/07/2021 07:29

Σε αυστηροποίηση των μέτρων για αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού ενδέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να λάβει απόφαση και για τον εμβολιασμό παιδιών, στη βάση εισήγησης της επιδημιολογικής ομάδας.

Οι αλυσίδες μετάδοσης που μέρα με την ημέρα αυξάνονται και η αύξηση των κρουσμάτων στις κλειστές δομές, φαίνεται να έχουν κτυπήσει για άλλη μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα θέσει ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου την ομόφωνη απόφαση της επιστημονικής επιδημιολογικής ομάδας για εμβολιασμό όλων των παιδιών άνω των 12 ετών, αν και την τελική απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση.

Επί τάπητος θα τεθεί και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων στα νοσηλευτήρια και σε χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, αλλά και η αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής του μέτρου του Safe Pass όπως εισηγούνται οι επιδημιολόγοι.

Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής πολύωρης συνεδρίας της επιστημονικής επιδημιολογικής ομάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του υπουργού Υγείας, για άλλη μια φορά ακούστηκαν δύο διαφορετικές γραμμές στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών από 12 χρόνων και άνω, γι’ αυτό ο πρόεδρος της ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης ζήτησε να δοθούν γραπτώς οι θέσεις ενός εκάστου μέλους.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η πλάστιγγα φαίνεται ότι γέρνει υπέρ της κοινής εισήγησης για εμβολιασμό όλων των παιδιών από 12 χρονών και άνω.

Ομόφωνα υπέρ της εισήγησης για καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών άνω των 12 ετών τάχθηκε νωρίτερα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου. Ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Μιχάλης Αναστασιάδης, ανέλυσε την εισήγηση ενώπιον της συνεδρίας της επιδημιολογικής ομάδας.

Τονίζεται ωστόσο, ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στην κυβέρνηση με την απόφαση να αναμένεται να ληφθεί κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Safe Pass παντού

Ο υπουργός Υγείας θα θέσει επίσης ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού την ομόφωνη εισήγηση των επιδημιολόγων όπως από την Κυριακή 1η Αυγούστου, το Safe Pass να είναι απαραίτητο σε όλους σχεδόν τους χώρους, ώστε να πρέπει να προσκομίζεται και σε χώρους όπου φιλοξενούνται λιγότερα από 20 άτομα. Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί, ώστε να συμπεριληφθούν και οι μικρότερες επιχειρήσεις.

Από το Διάταγμα αναμένεται να εξαιρούνται υποστατικά που θα εξυπηρετούν μόνο δέκα άτομα συμπεριλαμβανόμενου του προσωπικού.

Δεύτερες σκέψεις για τερματισμό των δωρεάν rapid test

Στο τραπέζι θα τεθεί και η εισήγηση των επιδημιολόγων για συνέχιση των δωρεάν rapid test, ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα επιτήρησης των λοιμώξεων, καθώς με βάση το υφιστάμενο διατάγματα, από την Κυριακή 1η Αυγούστου αναμένεται να τερματιστούν τα δωρεάν rapid test στο γενικό πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί.

Τη θέση των επιδημιολόγων στηρίζει η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, η οποία σε τοποθέτηση της συστήνει να επανεξεταστεί η απόφαση για κατάργηση της δωρεάν παροχής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου από την 1η Αυγούστου 2021, αφού ληφθούν υπόψη οι σχετικοί με αυτή προβληματισμοί, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ο ΠΟΥ συνέστησε την αύξηση της πρόσβασης σε δωρεάν τεστ, ενώ ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, διατύπωσε τη θέση ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να είναι καθολικές, προσβάσιμες, έγκαιρες και δωρεάν.

Επιπλέον η κ. Λοττίδη εισηγείται την επανεξέταση του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου σε άτομα χωρίς Safe Pass, το οποίο περιλαμβάνει μόνο εμβολιασμένους και νοσούντες, ώστε να περιλαμβάνει και τις άλλες μορφές εξέτασης, κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί διάκριση σε πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά.

Της Ηρώς Ευθυμίου