You are here

Σάλος και αντιδράσεις για έρευνα ΕΠΑ στον ΠΙΣ

12/06/2019 16:44

Σάλο και πολλές αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα όσο και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει η χθεσινή αιφνίδια έφοδος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού στα γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Η έφοδος πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της ΕΠΑ για διερεύνηση ενδεχομένου παράβασης του άρθρου 3 των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων 2008 και 2014 και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (και τα μέλη αυτού, συμπεριλαμβανομένων των Επιστημονικών Εταιρειών καθώς και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων), σε σχέση με τις αποφάσεις και ενέργειες τους που αφορούν τη συμμετοχή τους ή μη στο Γενικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα τις αποφάσεις και/ή ενέργειες τους, με τις οποίες καλούν ή προτρέπουν ή συμβουλεύουν τα μέλη τους να μη συμμετέχουν στο ΓεΣΥ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Λουκία Χριστοδούλου ανέφερε στη StockWatch ότι έχει αποφασιστεί η διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί κατά πόσο αποφάσεις ή ενέργειες του ΠΙΣ παρακωλύουν τον ανταγωνισμό.

Κληθείσα να απαντήσει εάν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού η ένταξη ή όχι στο ΓεΣΥ σημείωσε ότι η στρέβλωση του ανταγωνισμού θα προκύψει εάν διαπιστωθεί ότι υπήρξε κάλεσμα για μη συμμετοχή στο ΓεΣΥ παρακωλύοντας την ελεύθερη βούληση.

Η ΕΠΑ σε χθεσινή της ανακοίνωση επισημαίνει ότι η διεξαγωγή έρευνας προσβλέπει στη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων προς τον σκοπό της διεξαγωγής δέουσας έρευνας, σύμφωνα με τις εξουσίες και αρμοδιότητες της Επιτροπής για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Με νομικά μέτρα απαντά ο ΠΙΣ

Με νομικά μέτρα θα κινηθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ύστερα από την έφοδο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στα γραφεία του, χαρακτηρίζοντας την όλη ενέργεια υποτιμητική και απρόσμενη, αφού, όπως αναφέρει, ήταν γνωστή η θέση του Συλλόγου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το μέλος του ΠΙΣ Χάρης Αρμεύτης είπε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από τους νομικούς τους συμβούλους. «Έχουμε θέσει το όλο θέμα στους νομικούς μας συμβούλους κι αυτοί θα το χειριστούν ανάλογα».

«Εμάς μας εκπλήσσει το γεγονός, πραγματικά μας εκπλήττει ο τρόπος που έγινε δηλαδή, να γίνεται μια έφοδος, να σφραγίζονται ερμάρια, συρτάρια λες και έχουμε να κάνουμε με μια οργάνωση που κάνει κάποιο αδίκημα», σημείωσε.

«Εμείς είμαστε», συνέχισε, «ένας θεσμός εκλελεγμένος, που εκπροσωπούμε τους γιατρούς δημοκρατικά - έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, ανοικτή αλληλογραφία με όλους τους γιατρούς, με όλες τις επιστημονικές εταιρείες, δημοσιοποιούμε τις θέσεις μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Είπε ότι η θέση του ΠΙΣ σχετικά με το ΓεΣΥ ήταν γνωστή και προέρχεται από ψήφισμα γενικής συνέλευσης. «Τον Ιανουάριο του 2019 έγινε επίσημη τοποθέτηση του ΠΙΣ με ανοικτή επιστολή προς τα μέλη μας που τους καλούσαμε να μην συμμετέχουν στο συγκεκριμένο σύστημα και απορώ ποιο είναι το μεμπτό της όλης κατάστασης, να μην μπορεί ένας εκλελεγμένος θεσμός να εκφέρει μια άποψη δημόσια που αυτό είναι ενάντια στην δημοκρατία», πρόσθεσε.

«Για εμάς», σημείωσε, «είναι ακόμα μια προσπάθεια εκφοβισμού και δεν ξέρουμε πώς να την δικαιολογήσουμε γιατί γίνεται την δεδομένη στιγμή που έχει ξεκινήσει το ΓεΣΥ, με τα προβλήματα που υπάρχουν κι αυτό δεν βοηθά ούτε καν το σύστημα αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα».

«Εμείς ως ΠΙΣ πρεσβεύουμε τις ίδιες απόψεις που έχει η ΕΠΑ. Οι θέσεις μας είναι υπέρ της διαφάνειας, του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού. Η ΕΠΑ αν ήθελε να κάνει πραγματικό έλεγχο και να δει πού υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός έπρεπε να κοιτάξει στο ΓεΣΥ που είναι ένα κρατικό μονοπωλιακό σύστημα. Αθέμιτος ανταγωνισμός υπάρχει όταν κάποιοι γιατροί που είναι στο ΓεΣΥ παρανομούν και κάνουν και ιδιωτική ιατρική. Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός όταν για παράδειγμα, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα παίρνουν επιπρόσθετη κρατική χορηγία για πέντε χρόνια ενώ τα ιδιωτικά δεν θα παίρνουν και τους καλούν να συμμετάσχουν σε ένα σύστημα. Για όλα αυτά είναι η ΕΠΑ που πρέπει να μας απαντήσει», επισήμανε.

«Εκφράζουμε την απογοήτευση μας», συνέχισε, «γιατί εμείς επενδύσαμε ότι για όποια προβλήματα ειδικά στο θέμα του ανταγωνισμού θα είχαμε την πρόθεση να απευθυνθούμε στην ΕΠΑ».
 
«Η απόφαση του καθενός στηρίχθηκε στα στοιχεία που είχε για το θέμα των οικονομικών παραμέτρων του συστήματος, της βιωσιμότητας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών και κάθε απόφαση του γιατρού να συμμετέχει ή όχι, ήταν μια συνειδητή απόφαση. Οι ηγεσίες έχουν καθήκον και υποχρέωση να κατευθύνουν και να εκπροσωπούν, δεν επιβάλουν τις αποφάσεις σε κανένα», συμπλήρωσε.

Η απάντηση του Υπουργού Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου απαντώντας στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter έγραψε: «η έρευνα της ΕΠΑ στον ΠΙΣ δημιουργεί αχρείαστη ένταση την ώρα της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλλουμε με την εφαρμογή του ΓεΣΥ»

Σεβόμαστε, σημείωσε, την ανεξαρτησία της ΕΠΑ αλλά την ίδια ώρα δεδομένος είναι και ο σεβασμός μας στην ιατρική οικογένεια παρά τις διαφωνίες μας με ΠΙΣ.

Έκπληξη ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για ΠΙΣ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει τη μεγάλη της έκπληξη για την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να ελέγξει, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και ενδεχομένως και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες - Μέλη του Συλλόγου.

Η ΟΕΒ εκφράζει πλήρη και απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία μιας ανεξάρτητης Αρχής, όπως είναι η ΕΠΑ και αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα της να ενεργεί είτε μετά από καταγγελίες είτε αυτεπάγγελτα, με σκοπό τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

Το ΚΕΒΕ με πλήρη σεβασμό στο ρόλο και την αυτονομία της ΕΠΑ, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια και ιδιαίτερα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι άτοπη και άστοχη και ενδεχομένως να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

«Ατυχέστατη» η έρευνα της ΕΠΑ για Αναστασιάδη

Ατυχέστατη και αχρείαστη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την πρωτοβουλία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για αυτεπάγγελτη έρευνα εναντίον των Μελών του Δ.Σ. του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευθύς μετά την άφιξή του, από τη Γενεύη, ζήτησε πλήρη ενημέρωση για την αυτεπάγγελτη έρευνα της ΕΠΑ εναντίον των Μελών του Δ.Σ. του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σεβόμενος τις συνδικαλιστικές ελευθερίες αλλά και τις πρόνοιες της νομοθεσίας που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία του ΓεΣΥ, μη παραγνωρίζοντας την ίδια ώρα την ανεξαρτησία και τις αρμοδιότητες της ΕΠΑ, θεωρεί παντελώς ατυχέστατη και αχρείαστη την πρωτοβουλία της Επιτροπής.

«Το ΓεΣΥ, είναι μία οφειλόμενη υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες και αποτελεί μια κοινωνική κατάκτηση που αγκαλιάστηκε από το σύνολο του λαού και την πλειοψηφία των εμπλεκομένων στην υλοποίησή του, χωρίς τα όποια μέτρα πειθαναγκασμού. Γι’ αυτό και τα όποια μέτρα τείνουν να επηρεάσουν την ελεύθερη βούληση των παρόχων υπηρεσιών υγείας ή του όποιου πολίτη, βρίσκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθετα και αυστηρά αντίθετο με ανάλογες πρωτοβουλίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τοποθέτηση ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί τις κινήσεις αυτές ως απαράδεκτες και εκθέτουν  την ίδια την ΕΠΑ.

«Είναι εκτός λογικής η πρωτοβουλία της ΕΠΑ για έρευνα στον ΠΙΣ. Μια πρωτοβουλία η οποία δημιούργησε την αντίληψη ότι επειδή κάποιοι ιδιώτες γιατροί επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΓΕΣΥ , η πολιτεία τους κυνηγά και τους εκβιάζει» απάντησε σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Είναι την ίδια ώρα και ακατανόητη γιατί η ΕΠΑ αντί να επικεντρώσει τις προσπάθειες της σε υπαρκτά ολιγοπώλια και μονοπώλια, κινήθηκε εναντία σε ένα σύνδεσμο ιδιωτών επειδή επέλεξαν να συνεχίσουν να εργάζονται υπό συνθήκες ανταγωνισμού», συμπλήρωσε.

Το ΑΚΕΛ για έρευνα

«Είναι γνωστές οι διαφωνίες μας με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σε σχέση με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) και για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η ηγεσία του ΠΙΣ για να επιβάλει την άποψη της σε γιατρούς», διαβεβαιώνει το ΑΚΕΛ σε γραπτή ανακοίνωσή του.

«Η επέμβαση όμως της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τον τρόπο που έγινε στα γραφεία του ΠΙΣ δημιουργεί ερωτηματικά, αχρείαστη ένταση σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τομέα της Υγείας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτή η επέμβαση με τον τρόπο που έγινε σχετίζεται με τις τοποθετήσεις και τις απόψεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι τραγικό για το επίπεδο του σεβασμού της δημοκρατικής λειτουργίας στο τόπο μας», συμπλήρωσε.

«Θα πρέπει να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις από τους αρμόδιους για να μην υπάρχει καμία σκιά γύρω από αυτό το θέμα και αν εγείρεται ζήτημα ευθυνών αυτές να αποδοθούν εκεί που πρέπει και με τον ενδεδειγμένο τρόπο», διευκρίνισε.

Συμμαχία Πολιτών

«Ο έλεγχος που φαίνεται ότι η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) επιχειρεί στον ΠΙΣ και στις ιατρικές εταιρείες θα έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους και αναφέρομαι και στην πλευρά της κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών κομμάτων αλλά και του ΠΙΣ ως ενδεχόμενα κάτι το αυτονόητο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνη Θεοφάνους, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «έχουμε σαν Πολιτεία δημιουργήσει ανεξάρτητες αρχές και ανεξάρτητους θεσμούς με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Από την Πολιτεία έχει ανατεθεί στην ΕΠΑ να ερευνά κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και να παρεμβαίνει εκεί που υπάρχει στρέβλωση σε βάρος του καταναλωτή».

«Δεν γνωρίζω γιατί και για ποιο σκοπό η ΕΠΑ έχει ξεκινήσει αυτήν την έρευνα. Εάν είναι για να διερευνήσει κατά πόσο έχουν δημιουργηθεί παρεμβάσεις που στρεβλώνουν ή δημιουργούν στρεβλωτικό ανταγωνισμό, τότε η ενέργεια της είναι μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εάν από την έρευνα αποδειχθεί ότι ασχολήθηκε με άλλα ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με τον υγιή ανταγωνισμό τότε θα κριθεί αρνητικά η ΕΠΑ γιατί ξέφυγε του ρόλου της».
  
Επίσης, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πρέπει να αποδεχτούμε και ως πολίτες και ως πολιτικά πρόσωπα και ως επαγγελματίες ή εταιρείες ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους το ίδιο, προσθέτοντας ότι «όλοι είμαστε ίσιοι απέναντι στο νόμο και έχουμε ίσα δικαιώματα αλλά έχουμε και ίσες υποχρεώσεις».

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου