You are here

Σαράντα νέα κρούσματα κορωνοϊού και ένας νεκρός

03/04/2020 18:00

Άλλο ένα άτομο, ένας άνδρας ηλικίας 64 ετών, έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο ανέρχονται στα 40, ανακοινώθηκε από τις αρχές το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό ανέρχεται στους 13, από τους οποίους οι 9 αποδίδονται στη νόσο COVID-19 και 4 σε άλλα αίτια. Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 396, περιλαμβανομένων των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, των οποίων η αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-1, είναι τα 66 έτη, ενώ οι θάνατοι αφορούν το 86% άνδρες και το 14% γυναίκες.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 40 από σύνολο 668 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 29 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 2 άτομα από ταξίδι, ενώ εντοπίστηκαν ακόμα εννέα  άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα 396 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά από διεκπεραίωση 9.347 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ),  το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Λεμεσού και από ιδιωτικά εργαστήρια.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι από περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα για 11, για να προσθέσει ότι για άλλα 10 συνεχίζεται η διερεύνηση.

Σημείωσε ότι τα 396 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 9.447 εργαστηριακών αναλύσεων από το ΙΝΓΚ,  το Μικροβιολογικό Τμήμα των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού και ιδιωτικά εργαστήρια, προσθέτοντας ότι τα 268 από τα 396 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι 27 από τα άτομα, που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Σε σχέση με τα σημερινά αποτελέσματα, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «έχουν μια αριθμητική και επιδημιολογική αλληλουχία με εκείνα των τελευταίων ημερών και υπό αυτή την έννοια δεν μας προκαλούν έκπληξη», για να συμπληρώσει ότι «είναι πέραν από εμφανές ότι υπήρξε διασπορά του ιού στον πληθυσμό».

Κάλεσε εκ νέου το κοινό όπως ακολουθεί πιστά τις οδηγίες για αυτοπεριορισμό και να τηρεί τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δρ. Μάριος Λοΐζου, ανακοίνωσε τον θάνατο άνδρα 64χρονων, με υποκείμενα νοσήματα.

Αναφερόμενος στα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, είπε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου (νοσοκομείο αναφοράς) νοσηλεύονται 37 άτομα, πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, σημειώνοντας ότι έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

Ανέφερε ότι στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε σταθερή κατάσταση και ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού, χωρίς να είναι διασωληνωμένο.

Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση όλων των ασθενών μέχρι τις 3 το απόγευμα ήταν σταθερή,  αλλά κρίσιμη.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι μετά και τη χθεσινή παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία κωδικοποίησης της τελικής αιτίας θανάτου με χρήση του λογισμικού IRIS, σημειώνοντας ότι «η χρήση αυτή αποφασίστηκε στην προσπάθεια να καθοριστεί όσο το δυνατό πιο σωστά η πραγματική αιτία θανάτου ασθενών θετικών στον ιό SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, στο οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί και ο θάνατος».

«Με βάση τα δεδομένα στα οποία έγινε η επεξεργασία και τη θετικοποίηση εργαστηριακής διαγνωστικής εξέτασης σε θανόντα προηγούμενων ημερών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό ανέρχεται σε 13, από τους οποίους εννέα θάνατοι αποδίδονται στη νόσο COVID-19 και τέσσερις σε άλλα αίτια», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών των οποίων η αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19 είναι 66, 86% άντρες και 14% γυναίκες.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ορισμένοι ασθενείς να παρουσιάσουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, ο δρ. Λοΐζου είπε ότι πράγματι φαίνεται να υπάρχει αναφορά από νευρολόγους σε διάφορα μέρη του κόσμου ότι σε μικρό αριθμό σοβαρά πασχόντων ενδέχεται να εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα.

«Γνωρίζαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη γεύση και την οσμή. Φαίνεται να έχουμε και τις πρώτες αναφορές για αυτά τα συμπτώματα σε μικρό μέχρι στιγμής αριθμό ασθενών», είπε.

Καταληκτικά ο δρ. Λοΐζου είπε ότι «ο τρόπος ζωής στον οποίο καλούμαστε να προσαρμοστούμε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτόν που ξέραμε, ειδικά εμείς σαν μεσογειακός λαός που έχουμε συνηθίσει να έχουμε την ελευθερία μας, να απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα», για να προσθέσει πως «εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα στερούμαστε τώρα, ώστε να μπορέσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα να τα ξανά απολαύσουμε».