You are here

Σε ενημέρωση γιατρών για το ΓεΣΥ θα προβεί ο ΟΑΥ

18/12/2018 12:32

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) θα επικεντρωθεί στην ενημέρωση όλων των γιατρών αν είναι δυνατόν του κάθε ενός ξεχωριστά για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι όταν γνωρίζουν επακριβώς τι προσφέρεται θα συμβληθούν.  

Από τον κ. Παπακωνσταντίνου ζητήθηκε μια αντίδραση σε σχέση με τις ανακοινώσεις χθες της παιδιατρικής εταιρείας Κύπρου και της γαστρεντερολογικής εταιρείας Κύπρου για μη συμμετοχή στο ΓεΣΥ.

«Είναι δεδομένο ότι την 1η Ιουνίου 2019 θα ξεκινήσει το Γενικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ. Επίσης, πρόσθεσε, «άλλο δεδομένο είναι ότι οι τελικές θέσεις που έχουμε καταθέσει στον ΠΙΣ απαντούσαν σε όλες αυτές τις ανησυχίες που κατά καιρούς είχαν εκφραστεί από τον ΠΙΣ. Δεν ήταν τυχαίες».  

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ο λόγος που έχουν τοποθετηθεί με αυτό τον τρόπο σίγουρα δημιουργεί ένα προβληματισμό, όμως τα μηνύματα που παίρνουμε είναι αισιόδοξα». Είναι, σημείωσε, «ένα πολύ καλό πακέτο και τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι ναι, υπάρχουν αρκετοί που ετοιμάζονται για να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ».

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων των δύο εταιρειών, απάντησε ότι «από χθες ακούμε αυτές τις θέσεις αλλά δεν έχουμε κατανοήσει επακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα». Είναι, διερωτήθηκε, «το θέμα των αμοιβών, είναι το θέμα των κινήτρων που έχουμε δώσει, είναι το θέμα του πώς θα συμβληθούν, είναι το θέμα της νομοθεσίας;».  Πραγματικά, πρόσθεσε, «δεν έχω καταλάβει που είναι η ένσταση τους».

Σε αναφορά στην απόφαση της παιδιατρικής εταιρείας για λήψη νομικής αρωγής για μελέτη του νομικού πλαισίου που αφορά το ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το νομικό πλαίσιο ψηφίστηκε το 2017. «Αν κάποιοι θυμήθηκαν τελευταίους μήνες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ να διαβάσουν τον νόμο, νομίζω ότι είναι εντελώς ανεύθυνο», είπε.

Σε ερώτηση για προβληματισμούς που εκφράστηκαν για τη βιωσιμότητα, λειτουργικότητα και επάρκεια του ΓεΣΥ, ανέφερε ότι «αμφισβητούν δηλαδή τη βιωσιμότητα ενός εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο έχει την πλήρη και καθολική υποστήριξη όχι μόνο της κυβέρνησης και του υπουργού, αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων». Και αυτό το σύστημα, πρόσθεσε, «δεν κάνει απλώς κάποιες θεωρητικές προτάσεις, είναι συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες είναι εγγυημένες». Αν δείτε, είπε, τις αμοιβές θα εκπλαγείτε «και αυτές οι αμοιβές είναι εγγυημένες, οπότε δεν μπορεί να σταθεί αυτό το επιχείρημα».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ συνέχισε λέγοντας ότι «κατανοούμε ότι διαφοροποιείται το περιβάλλον. Από το σημερινό σύστημα μπαίνουμε σε ένα εντελώς νέο σύστημα και είναι φυσιολογικό κάποιοι να έχουν ανησυχίες, κάποιοι να έχουν ερωτήματα».

Ωστόσο, σημείωσε, «από τη στιγμή που αποφασίσαμε όλοι ότι θα εφαρμόσουμε ΓεΣΥ αυτή τη διαδρομή θα την περάσουμε».  

Μία ουσιαστική διαφωνία που διαφάνηκε, είπε, ήταν το θέμα της λεγόμενης άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής και της ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «φυσικά και πρέπει να είναι ο κάθε γιατρός ελεύθερος να ασκεί το επάγγελμα του». Εξήγησε ότι «εκείνο που θα συμβεί με το ΓεΣΥ είναι ότι, σε πρώτο στάδιο, θα επιλέξει ελεύθερα αν επιθυμεί να συμβληθεί με το ΓεΣΥ ή όχι. Αν αποφασίσει να συμβληθεί με το ΓεΣΥ και πάλι ελεύθερα θα ασκεί την ιατρική του». Δηλαδή, πρόσθεσε, «θα μπορεί να εργάζεται μία, δύο ή εικοσιτέσσερις ώρες το 24ωρο».

«Η μόνη απαγόρευση που υπάρχει - και είναι φυσιολογικό και νομίζω το καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε - είναι από τη στιγμή που συμβάλλεται με το ΓεΣΥ και το ΓεΣΥ του εγγυάται αμοιβές για να παρέχει υπηρεσίες, δεν μπορεί να επιλέγει να χρεώνει ό,τι θέλει επιπρόσθετα», είπε. «Ο οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας όταν αποφασίσει να κάνει μια σύμβαση πρέπει να τηρήσει τις προϋποθέσεις μας σύμβασης», πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε και στην πρόταση του υπουργού υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για την πληρωμή επιπρόσθετων €25 σε όσους το επιθυμούν, οι οποίοι θα εργάζονται μετά τις 20.00, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Σε ερώτηση αν έχει λάβει ο ΟΑΥ τις τελικές θέσεις του ΠΙΣ απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι «εμείς έχουμε πάντοτε ανοιχτές τις πόρτες μας».

Ερωτηθείς για τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τους καταλόγους ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε οι κατάλογοι αναμένεται να ανοίξουν για να εγγραφούν οι πάροχοι, κυρίως οι προσωπικοί σε πρώτη φάση, ως το τέλος Ιανουαρίου. Στόχος είναι η 21η Ιανουαρίου και θα οριστικοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, είπε.

Σε ερώτηση για τα μηνύματα που λαμβάνει ο ΟΑΥ από τους γιατρούς, απάντησε ότι «τα πρώτα μηνύματα που έχουμε λάβει είναι από προσωπικούς γιατρούς είτε αυτοί είναι παιδίατροι, είτε προσωπικοί γιατροί για ενήλικες. Εκείνο που βλέπουμε είναι ότι όταν συζητήσουμε μαζί τους και εξηγήσουμε επακριβώς τι προτείνουμε, τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ θετικά».

Θεωρούμε ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πιθανόν να ευθυνόμαστε κι εμείς γι αυτό».  Συνέχισε λέγοντας ότι «θα επικεντρωθούμε τώρα να ενημερώσουμε όλους τους γιατρούς, όλους τους παρόχους, αν είναι δυνατόν τον κάθε ένα ξεχωριστά και πιστεύουμε ότι όταν γνωρίζουν επακριβώς τι προσφέρεται, θα συμβληθούν».  

Υπενθύμισε ότι η τελική απόφαση θα είναι προσωπική του κάθε γιατρού, σημειώνοντας ότι οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα έχει όλη την πληροφόρηση, κάτι που σύμφωνα με τον νόμο αποτελεί ευθύνη του ΟΑΥ όπως και του ΠΙΣ.

Επίσης, είπε, βλέπουμε και τι συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. «Δεν υπάρχει ΓεΣΥ όπου να μην υπάρχει συμμετοχή του ιατρικού κόσμου και των άλλων παρόχων πάνω από το 80%». Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι «η πρώτη περίοδος να είναι ίσως δύσκολη, ίσως κάποιοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα και να συμπαρασύρουν κάποιους συναδέλφους τους, αλλά στην πορεία θεωρούμε ότι από τη στιγμή που ο κόσμος θα έχει ήδη εισφέρει δεν θα είναι διατεθειμένος να χρηματοδοτεί κάποιους εκτός συστήματος και δεν θα είναι ούτε και σωστό».

Είπε επίσης ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ πιεστικά. «Εδώ και δύο εβδομάδες τρέχουμε τα υπόλοιπα θέματα. Είναι θέματα επικοινωνίας, κανονισμών, συστήματος πληροφορικής, διαβουλεύσεων με τους υπόλοιπους παρόχους», ανέφερε. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να καθυστερήσουμε ούτε μια μέρα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «είναι και αυστηρές οι οδηγίες όχι μόνο του ΔΣ αλλά και του Υπουργού, ο οποίος παρακολουθεί πού στενά το θέμα σε συνεννόηση και με το Προεδρικό».