You are here

Σε κρίση το ΓεΣΥ, έπονται δραστικά μέτρα

24/01/2022 06:57

Σε κρίση βρίσκεται το ΓεΣΥ καθώς, ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για τη δημόσια υγεία έχει εκτροχιαστεί, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι η βιωσιμότητα του  σχεδίου ενδεχομένως να τεθεί σε κίνδυνο.

Το κράτος υποδεικνύει στον ΟΑΥ και στον ΟΚΥπΥ  να προωθήσουν αποτελεσματικούς τρόπους ελέγχου των καταχρήσεων και να εφαρμόζουν πιστά τον σφαιρικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η κυβέρνηση που πιστώνει στον εαυτό της αυτή την κοινωνική  παροχή, τρέχει να προλάβει τα χειρότερα για να διασφαλίσει ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει.

Ο λαός έχει αγκαλιάσει το ΓεΣΥ και το πολιτικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, σχολίασε στη StockWatch ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Συναντήσεις με ηγεσίες ΟΑΥ, ΟκΥΠΥ

Επιτελικά γραφεία των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας βρίσκονται σε συναγερμό καθώς εργάζονται  πυρετωδώς, ώστε να διασφαλιστεί ότι το κράτος θα είναι έτοιμο να διαχειριστεί και τα πλέον ακραία σενάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί με αφορμή τα προβλήματα του ΓεΣΥ, δεν άφησε αδιάφορο ούτε το  προεδρικό, ούτε το ΥΠΟΙΚ.

Έγιναν συναντήσεις με τις ηγεσίες του ΟΑΥ και του ΟκΥΠΥ προς τις οποίες υποδείχθηκε ότι κατόπιν μελετών που έγιναν, διαπιστώνεται μια δραματική αύξηση των δαπανών στη δημόσια υγεία, δυσανάλογη της αύξησης του ΑΕΠ.

Επισημάνθηκε προς τα δύο αρμόδια θεσμικά όργανα και  η απόκλιση από τις προβλέψεις που είχε κάνει η επικαιροποιημένη μελέτη του οίκου Mercer.

Τη μελέτη Mercer επικαλείται και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδ. Μιχαηλίδης, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον ΟΑΥ και στον ΟΚΥπΥ και επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Ο ΟΑΥ έχει ανεχθεί και επιτρέψει εκτόξευση του σκέλους των δαπανών σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτές να είναι δυσανάλογες ακόμη και αυτής της αύξησης των εσόδων», σημειώνει στην επιστολή του ο Γεν. Ελεγκτής και προσθέτει:

«Η εικόνα για τα δημόσια οικονομικά γίνεται ακόμη πιο τραγική αν λάβει κανείς υπόψη τα τεράστια ελλείμματα του ΟΚΥπΥ».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, υποστηρίζει ότι είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τον εκτροχιασμό των δαπανών και επικρίνει τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ ότι κακώς προβάλλουν ως δικαιολογία την πανδημία.

«Το γεγονός ότι και ο ΟΑΥ προειδοποιεί και έχει περιλάβει και σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό του για το 2022 και ότι σύντομα θα χρειαστεί επιπρόσθετη κρατική στήριξη, που ρητά απαγορεύεται από το νόμο και τη φιλοσοφία του σφαιρικού προϋπολογισμού, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου προς το οποίο οδεύουν ταχέως τα δημόσια οικονομικά», επισημαίνεται στην επιστολή.

Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, των δημόσιων οικονομικών και του τραπεζικού συστήματος, οι διεθνείς πιστωτές είχαν βάλει στο κάδρο των πιθανών κινδύνων για τα δημόσια οικονομικά, τις δαπάνες του ΓεΣΥ.

Προειδοποίησαν ότι αν δεν προωθηθούν τάχιστα πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί για αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ και καλύτερου ελέγχου των δαπανών, τότε, κατά την εκτίμηση τους, θα κλονιστεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, με αρνητικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.

Κτύπησε καμπανάκι και ο ΥΠΟΙΚ

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ Κ. Πετρίδης, είχε δώσει έντονο στίγμα σε σχέση με τον εκτροχιασμό των δαπανών στη δημόσια υγεία από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο της ομιλίας του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Σημείωσε τη μη εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ, ανάμεσα στους κυριότερους δημοσιονομικούς κινδύνους.

Στις συναντήσεις που έγιναν με τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το ρυθμό αύξησης των δαπανών του ΓεΣΥ.

Συγκρίνοντας τις δαπάνες του ΓεΣΥ για το 2022 σε σχέση με το 2021 προβλέπεται ότι θα προκύψει μία αύξηση της τάξης του 11,7%.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του ΟΑΥ, σημειώνεται ότι με την εισαγωγή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019 ανήλθαν στα €233,2 εκατ.

Το 2020, με την εισαγωγή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, που έγινε σε δυο στάδια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι δαπάνες αυξήθηκαν στα €684,9 εκατ.

Το 2021 ήταν η πρώτη χρονιά που υλοποιήθηκε πλήρως το ΓεΣΥ με τη σταδιακή αύξηση των εισφορών και οι δαπάνες ανήλθαν περίπου στο €1.150,1 εκατ.

Το 2022 προβλέπεται ότι θα αυξηθούν στα €1.284,8 εκατ.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, αυτός προβλέπει έσοδα ύψους €504,1 εκατ. για το 2021 εκ των οποίων τα €120 εκατ. θα προέλθουν από κρατική χορηγία και δαπάνες ύψους €552,8 εκατ.  

Το συνολικό έλλειμμα του ΟΚΥπΥ για το 2021 αναμένεται να ανέλθει στα €48,7 εκατ. και το οποίο αποδίδεται κυρίως, στις αναπτυξιακές δαπάνες που στοχεύουν στην αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Το κράτος είναι υποχρεωμένο για πέντε χρόνια να καλύπτει τα ελλείματα του ΟΚΥπΥ.

Του Λεύκου Χρίστου