You are here

Στα €130 εκ. το κόστος για δρόμο Ακακίου – Αστρομερίτη

14/05/2021 11:45

Ποσό πέραν των 130 εκατ. θα δαπανηθεί για την κατασκευή της τρίτης φάσης του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Ευρύχου που αφορά το κομμάτι του δρόμου Ακακίου – Αστρομερίτη, μετά τη θετική γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής.

Το κόστος θα ξεπεράσει τα €130 εκατ. για κατασκευή του οδικού δικτύου, καθώς περιλαμβάνει κόστος €97 εκατ. συν ΦΠΑ και απαλλοτριώσεις ύψους €36 εκατ. συν ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιβαλλοντική Αρχή τοποθετήθηκε αρνητικά στη γνωμοδότηση της κατασκευή της τέταρτης φάσης από τον Αστρομερίτη μέχρι την Ευρύχου, επικαλούμενη τις αρνητικές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, εντούτοις το έργο θα προχωρήσει διότι η κυβέρνηση το κήρυξε ως έργο δημοσίου συμφέροντος.

Όσον αφορά το υπό εξέταση έργο το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) αφορά την κατασκευή της φάσης Γ΄, ο αυτοκινητόδρομος Ακάκι-Περιστερώνα-Αστρομερίτης έχει σχεδιαστεί στα όρια της νεκρής ζώνης και δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη της λόγω παρεμπόδισης από τον κατοχικό στρατό.

Ο δρόμος θα ξεκινά από σημείο του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς και με αλλαγή πορείας με νότια κατεύθυνση θα διασταυρώνει τον δρόμο Κοκκινοτριμιθιάς-Ακακίου στην περιοχή του υφιστάμενου κυκλικού κόμβου, θα διέρχεται με δυτική κατεύθυνση μεταξύ των κοινοτήτων Ακακίου και Μενίκου, θα διασταυρώνει τον ποταμό του Ακακίου, θα διέρχεται μεταξύ των χωριών Περιστερώνας και Ορούντας, θα διασταυρώνει τον ποταμό της Περιστερώνας και θα τερματίζει στην περιοχή της διασταύρωσης των δρόμων Αστρομερίτη-Ευρύχου και Αστρομερίτη-Βυζακιάς νότια του Αστρομερίτη.

Το συνολικό μήκος του δρόμου υπολογίζεται να είναι 18 χλμ. περίπου. Ο χρονικός προγραμματισμός του έργου είναι 2024-2027.