You are here

Στη ζυγαριά του Υπουργικού τα μέτρα του Πάσχα

22/04/2021 07:02

Υπό το βάρος της επιβεβαρυμμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται για δεύτερη χρονιά να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα, κυρίως αυτά που θα ισχύσουν τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, παρά τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών, το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει σήμερα εάν προκρίνει ή όχι την εισήγηση των επιδημιολόγων για επέκταση των σχολικών διακοπών του Πάσχα μέχρι και την 17η Μαΐου, με εξαίρεση τους μαθητές της τρίτης τάξης των λυκείων και των τεχνικών σχολών οι οποίοι πρέπει να προετοιμαστούν για τις παγκύπριες εξετάσεις. Αυτοί θα επιστρέψουν στα θρανία κανονικά στις 10 Μαΐου.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, στη συνεδρία που είχαν την Τρίτη ετοίμασαν συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες διαβιβάστηκαν στον Υπουργό Υγείας ο οποίος θα τις θέσει σήμερα υπόψη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πριν τη συνεδρία ο Υπουργός Υγείας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα αναλύσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια με τις αυξημένες εισαγωγές.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch ότι η λήψη περιοριστικών μέτρων τις εορταστικές ημέρες αποτελούν μονόδρομο όπως και η παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τουλάχιστον τις 15 Μαΐου με ταυτόχρονη καθημερινή αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Μεταξύ των εισηγήσεων των μελών της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, είναι όπως το Μεγάλο Σάββατο επιτραπεί η κυκλοφορία μέχρι τη 01:00 τα ξημερώματα, και όχι μέχρι τις 23:00 το βράδυ που ισχύει σήμερα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να παραστούν στην Αναστάσιμη Ακολουθία.

Οι πιστοί θα παρακολουθήσουν την Ανάσταση στο προαύλιο των εκκλησιών καθώς ο αριθμός των πιστών μέσα στις εκκλησίες παραμένει στα 50 άτομα.

Όσον αφορά στο πασχαλινό τραπέζι, αυτό θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν σε πολύ στενό κύκλο, αφού οι επιδημιολόγοι εισηγούνται ο αριθμός των συναθροιζομένων ανά οικία να παραμείνει ως έχει, δηλαδή στα 4 επιπλέον άτομα πέραν από τους μόνιμα διαμένοντες.

Ο κ. Καραγιάννης διευκρίνισε ότι «γενικά προτρέπονται οι πολίτες όπως το γιορτινό τραπέζι και οι συναθροίσεις να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους εάν το επιτρέπει και ο καιρός».

Οι επιδημιολόγοι όσον αφορά την άθληση, εισηγούνται όπως οι αθλούμενοι σε κλειστούς χώρους εκγύμνασης προσκομίζουν αρνητικό rapid τεστ 72 ωρών.

Να σημειωθεί ότι αν και η κυβέρνηση και οι επιδημιολόγοι δεν ευνοούν επί του παρόντος την αυστηροποίηση των μέτρων, παρά το ότι τα νοσηλευτήρια ξεπέρασαν τα όρια τους, o Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου διαμηνύει ότι όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και αν η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί περαιτέρω τότε θα ληφθούν επιπλέον μέτρα, μη αποκλειομένου και του lockdown.

Σε δηλώσεις χθες ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι «θέλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις άλλες επιλογές πριν καταφύγουμε σε ένα νέο σκληρό, καθολικό και απαγορευτικό lockdown».

Χθες τα νέα περιστατικά της νόσου COVID – 19, ανήλθαν στα 843 και το ποσοστό θετικότητας στο 1,59%, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων στους 291 ασθενείς εκ των οποίων οι 71 σε σοβαρή κατάσταση.

Της Ηρώς Ευθυμίου