You are here

Στην Κύπρο η μετάλλαξη Δέλτα+

25/10/2021 16:57

Στο πλαίσιο της αλληλούχισης νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η εξειδικευμένη ανάλυση 279 δειγμάτων, που εντοπίστηκαν θετικά στον ιό την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι τα 185 δείγματα είχαν διερευνηθεί σε εξειδικευμένο εργαστήρι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τα 94 σε ιδιωτικό κλινικό εργαστήρι στην Κύπρο, με το οποίο διατηρεί συνεργασία το Υπουργείο Υγείας.

Όπως προκύπτει από τις εξειδικευμένες εξετάσεις, και στα 279 δείγματα ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Δέλτα (Β.1.617.2).

Επιπλέον της εξέτασης που έγινε σε εργαστήρια στην Κύπρο και το εξωτερικό μέσω του ECDC, όλα τα 279 δείγματα στάλθηκαν για ενδελεχή γενετική ανάλυση στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατά τη ανάλυση, εντοπίστηκε σε δύο δείγματα η παραλλαγή Δέλτα+ (AY.4.2).

Παρόλο που τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα+ (AY.4.2) δείχνουν ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού, η ανίχνευσή τους στην Κύπρο δεν έχει, στην παρούσα φάση, προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση στους επιδημιολογικούς και νοσοκομειακούς δείκτες.

Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά το ζήτημα των νέων παραλλαγών του ιού, συνεχίζοντας τις εξειδικευμένες εξετάσεις δειγμάτων τόσο μέσω του ECDC όσο και στην Κύπρο. Στόχος είναι να εντοπίζονται τα νέα στελέχη νωρίς και να λαμβάνονται μέτρα για περιορισμό της διασποράς τους στην κοινότητα.a